Hlavní obsah

Jablonec zaplatí za Peltovu návštěvu u rozhodčích pokutu 100 tisíc

Aktualizováno

Netradiční případ končí verdiktem. Disciplinární komise potrestala fotbalový klub z Jablonce za porušení povinností pořádajícího klubu pokutou ve výši 100 tisíc korun. Šéf klubu Miroslav Pelta a bývalý předseda FAČR se o přestávce ligového duelu s Bohemians objevil v kabině rozhodčích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta ve svém jabloneckém hájemství.

Článek

Klub nezajistil, aby bylo neoprávněným osobám zamezeno ve vstupu do prostor vyhrazených delegovaným osobám. Tak zní zdůvodnění, proč Jablonec za svého šéfa zaplatí.

„Shledali jsme porušení povinností pořadatele spočívajících mimo jiné v tom, že kabina rozhodčích nebyla pořadatelsky vůbec zabezpečena proti neoprávněnému vstupu. Tím došlo k závažnému pochybení ze strany pořadatele nejen ve vztahu k Disciplinárnímu řádu, ale i ve vztahu k samotným Pravidlům fotbalu, která mají zabránit pochybnostem o regulérním průběhu utkání. Z tohoto důvodu jsme proto přistoupili k uložení peněžitého trestu v takové výši," vysvětluje Richard Baček, předseda disciplinárky.

Sudí vypověděli, že Miroslav Pelta na ně nevyvíjel žádný nátlak.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta před jabloneckou lavičkou.

"Objevil se v kabině asi dvě tři minuty po skončení prvního poločasu. Omlouval se nám za pana Radu, abychom se trenérovým chováním nenechali rozhodit. Řekli jsme mu pane Pelta, nezlobte se, neměl byste tady být. Omlouval se a odcházel," líčí hlavní rozhodčí Tomáš Klíma.

Pro bývalého předsedu FAČR jde o polehčující okolnost.

"Ze strany pana Pelty dle zápisu o utkání a zpráv delegátů nešlo například o verbální útok na rozhodčí, o příslib nějaké výhody nebo o něco podobného, a proto jeho jednání nenaplnilo skutkovou podstatu žádného disciplinárního přečinu jednotlivce podle stávajícího znění Disciplinárního řádu FAČR," vysvětluje Baček.

Přesto jde o případ svým způsobem přelomový.

"Disciplinární komise LFA současně podá podnět na úpravu Disciplinárního řádu FAČR, aby se do budoucna stalo takové jednání představitelů klubů disciplinárním přečinem," avizuje předseda.

Další kluby platí pokuty za chování svých fanoušků. Baník Ostrava 75 tisíc, Teplice 20 tisíc, Karviná 40 tisíc, Vlašim a Brno pak ve druhé lize po 10 tisících korun.

Filip Havelka (Liberec) a Stanislav Hofmann (Slovácko) mají kvůli vyloučení stop na 2 utkání.

Reklama

Související témata: