Hlavní obsah

GLOSA: Síla vzdorovat osudu? Sparta zase ještě před derby na rivala ztrácí

Letnou obchází rok starý strašák. Loni fotbalová Sparta do první reprezentační přestávky neztratila v lize ani bod, po ní ovšem padla v Plzni a během krátké doby pohřbila veškeré ambice na titul. Letos neblahý příběh věrně kopíruje. Narůstajícími ztrátami sama před sebe staví povinnost z nejtěžších. Za dva týdny v derby porazit sešívané, což v éře čínských vlastníků Slavie ještě nedokázala ani jednou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní fotbalisté Sparty Praha Dávid Hancko a Adam Hložek po remíze s Jabloncem.

Článek

Kritické období po první reprezentační přestávce prostě nezvládají. Je jedno, jestli loni seděl na lavičce Václav Kotal, nebo letos Pavel Vrba. Vývoj je nápadně shodný. Pasáž těžkých zápasů, v nichž měli demonstrovat svou sílu, zahájili třemi pokusy bez výhry. Nedělní remíza s Jabloncem, který se zatím v domácí soutěži trápí, znovu ukázala, jak křehká a zranitelná Sparta po řadu posledních let je.

Na startu sezony dostala lekci od Monaka, které jí jasně ukázalo, že na vysněný návrat do Ligy mistrů ještě nemá. Jinak všechno běželo vcelku bez problémů, na rozdíl od Slavie byla Sparta ušetřena jednoho předkola a posunula se rovnou do skupiny Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Sáček (vpravo) ze Sparty Praha během utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem.

Letenští teď měli být nahoře a sešívaní s ohledem na dvojí pohárový krach a následný vynucený prodej hráčů dole. Jenže skutečnost je přesně opačná. Na Plzeň už Sparta ztrácí čtyři body a na Slavii, která má odložený zápas k dobru, de facto pět.

Schopnost a síla vzdorovat osudu je jedním z kritérií, jež rivaly výrazně odlišují. Sešívaní prakticky v každém zápase přicházejí o některého ze stoperů, ale vyhrávají. Letenští také mají velkou marodku, jenže tápou a jen těžko hledají vysvětlení černého týdne.

Trenér Pavel Vrba po vyřazení s Monakem zdůraznil, že pokud se na Letné chtějí o Lize mistrů vůbec bavit, budou muset v první řadě získat domácí titul. Aby ne, když se v příští sezoně bude o milionářskou soutěž ucházet jen mistr, zatímco třem zbývajícím českým zástupcům připadne jen vábení mnohem méně populární Konferenční ligy...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní fotbalisté Sparty po prohře se Slavií v květnovém semifinále MOL Cupu.

Kdo si ještě začátkem září myslel, že Sparta se tentokrát Slavii postaví jako rovný rovnému, názor si rychle opravil. Sešívaní nástrahy osudu zvládají, jejich rival se zadrhl. A pokud nezvládne ani derby, bude si muset hned na začátku října přiznat, že titul je pro něj opět na míle vzdálen v nedohlednu.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: