Hlavní obsah

Chci se Spartou titul, prohlásil kanonýr Lafata, když se jeho nekončící přestupová sága přece jen uzavřela

Akci kulový blesk završil v pátečním dopoledni nejlepší ligový střelec posledních let David Lafata parafováním smlouvy, jíž se upsal pražské Spartě na tři a půl roku. Zdánlivě nekončící přestupová sága táhnoucí se dlouhou dobu se tak přece jen uzavřela. Hlavně proto, že jablonecký boss Miroslav Pelta dodržel slovo dané Lafatovi po nezdaru letních námluv a tentokrát s přestupem souhlasil. Ve čtvrtek přitakal, v pátek už se člen Klubu ligových kanonýrů Pražanům upsal. „V létě jsem na něho byl naštvaný, teď mu musím poděkovat,“ nechal se slyšet Lafata, když stvrdil transfer autogramem.

Foto: Sport.cz

David Lafata se už Spartě upsal, s její tresem si zapózoval a hned absolvoval první trénink.

Článek
Fotogalerie

V létě přestupovou ságu prožíval. A hodně intenzivně. „Všechna jednání jsem skutečně intenzivně sledoval, protože o přestup do Sparty jsem moc stál. Tentokrát jsem ale nechtěl nic vědět, dokud nedojde mezi kluby k dohodě," přiznal Lafata, že se ke třetímu pokusu přestoupit na Letnou stavěl dost skepticky.

Agent cítil, že i Křetínský Lafatu chce

„Podstatný rozdíl oproti létu byl ovšem v tom, že tentokrát chtěli Davida ve Spartě úplně všichni. Proto když jsme koncem listopadu jeho přestup opětovně otevřeli, byl jsem přesvědčen, že k dohodě dojde," liboval si Lafatův manažer Ondrej Chovanec, že všechno klaplo a jeho chráněnec se mohl už dnes zapojit do přípravy Sparty.

„I na majiteli Sparty Danielu Křetínském jsem viděl, že Lafatu chce," přidával Chovanec. „I tak dík Spartě, že byla tak štědrá a Davida z Jablonce vyplatila. Je to důležitý krok v jeho kariéře a doufám, že na Letné prožije více než tři a půl roku."

I kanonýr je rád, že ho Sparta vyplatila

O přestupové sumě, kterou Jablonec, resp. jeho majitel Pelta za jedenatřicetiletého kanonýra Lafatu shrábl, se jen spekuluje. Údajně by měla oscilovat mezi patnácti až dvaceti miliony.

„Jsem samozřejmě rád, že Sparta za mě požadované peníze zaplatila. Kdyby nebyla přesvědčena, že ji pomohu a že se v jejím týmu prosadím, dávat je nebude," nechtěl nejlepší střelec posledních dvou ligových ročníků nic slyšet o penězích, které se kolem něho točily a točí.

Všechny góly by vyměnil za titul

Sparta za ně pochopitelně očekává od Lafaty góly. A hodně gólů, protože na ně má exjablonecký snajpr patent. Pravdou ovšem je, že na severu Čech trenéři Komňacký a po něm i Kotal přizpůsobovali styl a projev jabloneckého týmu Lafatovi na míru.

„Pravda to je, teď jsem ale ve Spartě a nemohu si vybírat, natož pak diktovat. Důležité je, že s mužstvem absolvuji celou přípravu. Teď bude záležet na tom, jak mně to půjde," připouštěl exjablonecký kanonýr, že ho na Letné čeká nová výzva a motivace.

„Tou motivací nejsou ani tak další góly, jako mistrovský titul. Během kariéry jsem nikdy žádný nezískal, ba co víc, nic pořádného jsem nevyhrál. Proto i kdybych nedal na jaře ve Spartě ani jeden gól, ale nakonec jsme získali titul, byl bych spokojený," svěřoval se Lafata, že by všechny své trefy a individuální pocty vyměnil za ligový primát, aby se hned poté v mrazivém pátečním dopoledni zapojil s novými spoluhráči do vůbec prvního tréninku.

Reklama