Hlavní obsah

Stá vychytaná nula není Špitovi stále souzená. A to si musím pospíšit, uvědomuje si jablonecký gólman

Praha

Stá ligová nula je pro něho zakletá. Od srpna na ni jablonecký gólman Michal Špit čeká, ale souzena mu zatím není. Ani v epilogu k desátému podzimnímu dějství se zápasu odchytaného s čistým kontem nedočkal, takže do elitního společenství ke svým sedmnácti předchůdcům nevstoupil. „A to si přitom musím pospíšit, než mě dva o patnáct let mladší kluci z jablonecké brány vyštípou,“ nedělal osmatřicetiletý Špit po remíze 1:1 s Duklou žádnou vědu z toho, že ani na Julisce poslední krok neudělal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jablonecký gólman Michal Špit se stou nulu čeká dál.

Článek
Fotogalerie

Zdá se, že stá nula vám mezi tyčemi skutečně není souzená...

Nějak se to pořád nechce povést. Devětadevadesát utkání s nulou mám odchytaných, stý stále nepřichází.

Přitom do elitního společenství sedmnácti brankářů, jimž se podařilo stovku vychytat, chybí tak málo. Přemýšlí člověk nad tím, že se ocitne v jednom Klubu s Čechem, Mikloškem, Vaniakem, ale třeba i Viktorem, Schrojfem, Švajlenem?

Představovalo by to pro mě dosažení hodně příjemné mety na samý závěr kariéry. I třeba proto, že v Klubu brankářů jsou skutečné gólmanské legendy, včetně našeho současného jabloneckého trenéra Stejskala.

Nemáte už z pokračujícího čekání trauma? Neirituje vás pomyšlení, že vám stovka pořád uniká?

Vůbec, samozřejmě budu rád, až stý zápas přijde, ale pro mě je podstatnější úspěch mužstva. Tomu podřizuji všechno, protože je daleko důležitější a cennější, než individuální meta.

S vidinou individuální mety jste se musel na Julisce rozloučit velice záhy. Už po necelých jedenácti minutách po vůbec první střele, která mířila na vaši bránu...

A to je ještě otázkou, zda šlo vůbec o střelu. Dukla prostě dohrála standardní situaci a Romera trefil míč hlavou tak, že jsem na něj nedosáhl. Prostě smolný gól.

Půlhodiny trvalo, než jste na něj odpověděli, ale nakonec vyrovnali a bod si z Julisky odvezli.

Inkasovaná branka nás poznamenala a zbrzdila, ale důležité bylo, že jsme ještě do přestávky vyrovnali a srovnali krok. V oboustranně otevřeném zápase nakonec mohli vyhrát jak domácí, tak i my. Ale to bychom museli mít takové štěstí, jako v neděli Liberec proti Příbrami. Zatímco ale on dal vítěznou branku ve čtvrté minutě nastavení, my minutu před koncem trefili jen tyč.

Remízu jste uhráli, ale váš trenér Skuhravý se netajil, že bod je pro něho málo. Opravdu jste byli nerozhodným výsledkem rozčarováni?

Jeli jsme do Prahy vyhrát, jako jezdíme vyhrát každý zápas na soupeřově hřišti. Jenže když jsme v závěru střetnutí viděli, jak je Dukla nebezpečná, museli jsme situaci a vývoji utkání přizpůsobit taktiku a hrát na zisk bodu, který je pro mě osobně hodně cenný. Na Julisce se nezískává vůbec snadno.

Po výsledkové mizérii, která začala šestigólovou blamáží v kvalifikační odvetě o Evropskou ligu v Seville a gradovala prohrami v severočeských derby s Libercem a Teplicemi, jste porazili Slavii a remizovali s Duklou, takže z nejhoršího byste měli být venku.

Uvidíme. Mezitím jsme zvládli i pohárový zápas v Hradci Králové, ale až v příštím kole v domácím střetnutí s Mladou Boleslaví se ukáže, jak na tom doopravdy jsme a zda jsme se po špatné sérii odrazili zase vzhůru.

Reklama

Související témata: