Hlavní obsah

Touha ukázat i na Letné teplickou fotbalovou tvář motivuje Ščasného víc, než vzpomínky na minulost

Reminiscencí se mu vybaví spousta... Na sedm let, jež ve sparťanském dresu prožil jako hráč a přitom slavil dva mistrovské tituly, stejně jako třeba na dva ligové primáty, k nimž přivedl Spartu jako trenér, aby po zisku toho druhého musel nečekaně skončit. Ale třeba i poslední duel na lavičce fotbalového Mostu se před Zdeňkem Ščasným vynoří: ostudná pětka a pro změnu dobrovolný odchod ze služeb Severočechů také. „Ale vzpomínky pro mě žádnou zvýšenou motivaci nepředstavují, to je pokaždé samotný duel na Letné. Každý chce na Spartě uspět a vyhrát,“ přemýšlí teplický kouč před dnešním večerním šlágrem kola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic Zdeněk Ščasný (vpravo) oslavuje vítězství , které by si chtěl vychutnat i na Latné.

Článek
Fotogalerie

Jedno ví docela určitě. Onu mimořádnou motivaci představuje pro jeho tým domácí výhra v minulém kole nad úřadujícím mistrem z Plzně. Návrat do kolejí a k výkonům, které jeho tým podával před reprezentační přestávkou.

Plný stadión jako inspiromat

„Pauza nám nepomohla, což se projevilo v zápase v Brně, který jsme prohráli. Však jsem se také snažil hráčům vysvětlit, že duel podcenili a že pokud chceme být v lize úspěšní, musíme navázat na výkony před reprezentační přestávkou a hru, kterou jsme do té doby praktikovali. Proti Plzni má slova zabrala. Určitě i s přispěním úžasného prostředí, které nám doma diváci vytvořili. V Praze by to mělo být podobné," věří teplický kouč Zdeněk Ščasný, že plný letenský stadión bude na jeho tým působit jako fotbalový inspiromat.

„Vždyť fotbal se hraje pro lidi a plné ochozy určitě pomohou oběma týmům. V našem posledním domácím zápase to bylo znát, na Letné to bude stejné. Zvláště, když oba celky budou chtít vyhrát. Sparta proto, aby si upevnila vedoucí postavení, my proto, abychom využili euforie a pohody, která v mužstvu po vítězství nad Plzní zavládla. Zkusíme Spartu překvapit," meditoval Ščasný před cestou na Letnou.

V minulé sezóně už se s Teplicemi na Spartě představil. V průběhu podzimu se ujal na Stínadlech záchranářských prací, potácel se s mužstvem nad ligovou propastí, přesto jeho svěřenci Pražanům vzdorovali, aby nakonec odjeli s těsnou jednogólovou prohrou.

Premisy potřebné k úspěchu

„Jenže to jsme byli pod permanentním tlakem a hráli v neustálém stresu, teď se konstelace změnila. Užíváme si nové, nepoznané situace, nic neplánujeme a sami jsme zvědavi, na co bude naše hra výkony stačit. Ale uspět na Letné bychom chtěli, to se ví. Ostatně, neznám mužstvo, které by nechtělo na Spartě vyhrát," medituje Ščasný.

Vyhrát by chtěl pochopitelně i on, ale své svěřence varuje. „Sparta má vynikající mužstvo plné individualit, po dlouhé sérii bezu prohry je patřičně sebevědomá. Vypadla záhy z pohárové Evropy, a proto jsou její hráči čerství, což je na jejich projevu patrné. A protože k Lafatovi či Matějovskému se přidávají Dočkal, Krejčí a spol., patřičně se rozjela. Pokud se ale budeme držet našeho ofenzivního fotbalu, pokud si v defenzivě budeme počínat stejně zodpovědně, jako proti Plzni a třeba Hošek s Kleinem zopakují stejný výkon, pokud budeme dřít a přitom si udržíme i fotbalovou tvář, nejsem bez šancí," vyjmenovává teplický trenér Zdeněk Ščasný základní premisy potřebné k tomu, aby po skalpu mistrovské Plzně získalo jeho mužstvo i skalp ligového lídra.

Reklama

Související témata: