Hlavní obsah

Sežerte soupeře zaživa a získejte poctivý titul, přeje Jarda Kužel jubilující Spartě

Praha

Jeho milovaná Spartička završí oslavy a on bude znovu u toho. Také před zápasem s Mladou Boleslaví zazní Letnou tradiční sparťanský manifest, který namluvil David Novotný. Herec Dejvického divadla, velký sparťan, ale také aktivní fotbalista „pralesních“ Záběhlic. A pro fanoušky hlavně kanonýr z kultovního Okresního přeboru. „Jardu Kužela mi nikdo neodpáře a je to v pořádku. Je v něm kus mě, prošel jsem si podobným tóčem jako on.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta zatím dělá svým fanouškům radost. Na snímku zleva Bořek Dočkal, Lukáš Vácha a David Lafata oslavují gól v derby na Slavii.

Článek
Fotogalerie

Sparťanský manifest je pro vás jistě příjemná role. Kam ji řadíte?

Baví mě, ale důležité je, jestli kluky nabudí, aby na soupeře vlítli a sežrali ho zaživa, nebo jestli je to jen folklor, který je povinné si vyslechnout. Já jsem na to pyšný, sparťanství ke mně patří. A cením si, že si mě klub vybral, protože sparťanů je mezi herci hodně.

Asi není těžké uhodnout, jaký dárek byste Spartě k 120. narozeninám přál.

Samozřejmě titul! A slyšel jsem, že je k výročí přímo objednaný. (smích) Ba ne, vážně... Snad ligu konečně vyhrajeme. A rád bych, aby to byl poctivý titul, ničím nezkalený. Našlápnuto je výborně, i když jaro máme tradičně slabší. Tak jen doufám, že tato tradice už nebude pokračovat.

Řada perspektivních mladíků a vlastních odchovanců, jimž věkový průměr v základní sestavě často „kazí" jen kapitán Lafata. Zamlouvá se vám současná Sparta?

Zdravý mix je správný. Tak by to mělo platit ve všech oborech, i v herectví. Mistr zaučí mlaďase, a zelenáč k němu vzhlíží. To je ono! Opravdu mám informace, že to teď ve Spartě takhle funguje. Že starší umějí mladším pomoct a vytáhnout je nahoru. Časem se snad ukáže, že je to ideální.

Jak vám to jde v dresu AFK Záběhlice?

Zlákal mě tam kamarád ze sparťanského fóra. Hrají v sobotu dopoledne, což je jediný termín, kdy bych měl mít čas. Stejně jsem ale za podzim stihl jen dva poločasy. Skóre ale mám 7:0, skoro jako v seriálu... Hrajeme střed tabulky, navíc stejně není kam sestoupit.

V lednu budete patronem zimní Tipsport ligy, kterou ale sparťané nehrají. Nebudou vám chybět?

Asi takovou konfrontaci nepotřebují, spíš pojedou někam do tepla. Já to beru, aspoň budu mít turnaj bez nervů. Jen si nedovedu představit, že bych měl předávat pohár Slavii, Bohemce či Baníku. To bych se svými sparťany nevydržel. Ostatní mužstva jsou v pohodě. (smích)

A plzeňský trenér Pavel Vrba vám u reprezentace vadit nebude?

Je to dobrý kouč. Poslední dobou byl konfrontovaný s tím, že se Plzni nedařilo. Musel unést větší zodpovědnost. Moc mi nevonělo, když jeden den říkal, že žádná krize není, a druhý den, že bude potřebovat rok dva na přebudování týmu. Ale když to vezmu jako fanoušek, pro Spartu je dobře, že Vrba z Plzně odejde...

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice