Hlavní obsah

Damková: Rozhodčí by měli dát jasný signál, zápas na Bazalech byl zralý na ukončení

Praha

Řádění fanoušků během sobotního ligového duelu Baníku Ostrava se Spartou hýbe českým fotbalem. Střety mezi fanoušky obou táborů výrazně zpozdily začátek druhého poločasu, zasahovat musela policie. A podle Dagmar Damkové se utkání na Bazalech ani nemělo dohrát. „Zápas Baníku se Spartou byl v poločase jednoznačně zralý na jeho ukončení,“ myslí si předsedkyně komise rozhodčích FAČR.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sektor domácích fanoušků o přestávce duelu Ostrava - Sparta.

Článek

Výtržnosti zápas Baníku se Spartou výrazně poznamenaly.

„Chápu, že se vždy musí udělat vše pro dohrání utkání, ale tady už bylo všechno hodně za hranou únosnosti. V tom, co se dělo o přestávce na Bazalech, se fotbal hrát nedá. A rozhodčí by jednou měli dát jasný signál," apeluje Dagmar Damková.

Zápas 21. kola Gambrinus ligy ale se zpožděním pokračoval a skončil 1:1. Fotbalisté Sparty přitom měli zahrávat pokutový kop poté, co domácí obránce Michal Frydrych v 84. minutě zahrál rukou po střele sparťana Tiémoka Konatého. Sudí Karel Hrubeš tak podle Damkové v dané situaci chyboval, byť si jinak podle ní na trávníku vedl velmi dobře.

Baník nad Spartou vedl a hosté měli co dělat, aby šťastně vyrovnali. V závěru ale měli více ze hry a mohli nakonec skóre zcela otočit - kdyby kopali penaltu.

Penalta pro Spartu byla jasná

„Pokutový kop pro Spartu měl být v utkání na Baníku nařízen jednoznačně. Zpětně to uznal i rozhodčí Hrubeš, s nímž jsem těsně po utkání mluvila. Z televizních záběrů bylo Frydrychovo hraní rukou evidentní, protože hráč jejím pohybem zamezil míči jít na branku," popsala situaci Dagmar Damková, předsedkyně komise rozhodčích.

„Rozhodčí Hrubeš prý situaci ze svého pohledu na hřišti viděl tak, že si Frydrych spíše snaží krýt obličej. V případech, kdy ruka nejde proti míči a hráč si ji opravdu dá instinktivně před obličej, se penalty nenařizují, ale tady šlo o jinou záležitost. Rozhodčí měl situaci ztíženou tím, že šlo o velmi rychlou akci, ale i tak budeme všem opět připomínat, že musí být v každém okamžiku ve střehu a dobrém postavení," poukazuje šéfka sudích.

Jech upřel penaltu také Dukle

Damková také v pravidelném hodnocení neúplného 21. kola uvedla, že rozhodčí Jiří Jech v duelu Dukla - Příbram (1:1) ve 20. minutě chybně nenařídil pokutový kop proti hostujícímu týmu po střetu příbramského Daniela Tarczala s domácím Tomášem Bergrem.

„Byl to nenápadný zákrok, navíc útočící hráč už mířil ven z pokutového území. Ale i tak rozhodčí Jech měl odpískat pokutový kop proti Příbrami."

Měl být zápas mezi Spartou a Baníkem Ostrava v polovině zápasu ukončen?
Ano
81 %
Ne
19 %
Celkem hlasovalo 5872 čtenářů.

Reklama