Hlavní obsah

Latka si dává ve Slavii postupné cíle. O evropských pohárech nepřemýšlí

Karel FeltSport.czPrávo

První kontakt mezi vedením Slavie se stoperem Martinem Latkou dohodou neskončil. Druhý už ano. V sobotu devětadvacetiletý fotbalista poprvé nastoupil v červenobílém dresu na turnaji v Čelákovicích a jednoznačně ukázal, že je rozeným vůdcem a kapitánská páska mu bude slušet.

Foto: Jan Handrejch

Martin Latka se vrátil do Slavie.

Článek

Po roce a půl se Latka rozhodl opustit Fortunu Düsseldorf, s níž okusil jak bundesligu, tak i druhou nejvyšší soutěž. „Bylo to těžké rozhodování. Lákalo mě ještě zůstat v Německu. Tam je fotbal po všech stránkách opravdu o něčem jiném. Zvítězila ale dohoda v rámci rodiny, že se vrátíme domů. Nabídek z Čech bylo víc. Při zvažování všech okolností jsem se nakonec rozhodl pro Slavii. Věděl jsem, do čeho jdu a bral jsem to jako výzvu,“ řekl Martin Latka v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Mladící velkého borce respektují

Latka patří k největším ve Slavii nejen svými centimetry, ale především zkušenostmi a herní kvalitou. Noví spoluhráči ho respektují. „Po tom roce a půl venku jsem našel Slavii hrozně mladičkou, i když tu je pár kluků, s nimiž už jsem hrál. Fanoušci ode mě očekávají, že mužstvo zvednu a potáhnu. S tím počítám, ale jeden hráč takový úkol nezvládne. Na hřišti je nás jedenáct a musíme zabrat všichni,“ zdůraznil ostřílený obránce.

O tohle se Slavia snažila celé jaro, jenže spoustu zápasů mladý tým nezvládl, a zkušení borci nijak nepomohli. Nakonec z toho byl boj o holý prvoligový život do posledních minut závěrečného zápasu. „Nemohu posoudit, proč tomu tak bylo, sledoval jsem Slavii z povzdálí, nebyl jsem v kabině,“ nechtěl se Latka pouštět do hodnocení jara. Nevyjádřil se ani ke zkušeným hráčům, kteří měli tým vést a řídit. „V žádném případě nemůže na hřišti řídit celé mužstvo jeden hráč. Budu mít na starosti obranu, Marcel Gecov středovou řadu, někdo další ofenzívu. Úkoly si musí rozdělit zkušení hráči, kteří budou tvořit osu týmu,“ nabídl svůj pohled na fungování mužstva v zápasech.

Zatím ale nechce s jistotou tvrdit, že se situace nemůže opakovat. „Jsem ve Slavii pár dní. Můj první dojem z mužstva je dobrý. V kádru je hodně mladých talentovaných kluků, ale ti si musí uvědomit, že nahoru půjdou jen každodenní dřinou. Když jsem byl mladý, což byla trochu jiná doba, protože v Českých Budějovicích jsme přišli do áčka jako mladí jen dva, už tehdy jsem si uvědomil, že je na mně, jak šanci uchopím. Možnost hrát mají všichni. Měli by si vážit toho, že mohou hrát ligu a měli by dělat pro tuhle příležitost všechno. Věřím, že to tak bude, ale zatím mám málo osobních poznatků, chce to čas,“ konstatoval Latka.

Posily jsou potřeba

V Německu se podle jeho zkušeností s mladými tolik nepářou. „Starší mladým pomáhají, ale není to tak intenzivní jako u nás,“ nabídl srovnání. O tom, že by s mladičkým kádrem Slavia zvládla absolvovat ligu bez záchranářských potíží, ale přesvědčený není. „Věřím, že se ještě posílíme. Na některé posty je potřeba přivést zkušené, hotové fotbalisty. Sladit je pak s mladými by bylo úplně ideální. Ale pevná základní kostra musí být,“ přál si Latka.

Když přišla řeč na cíle, které si Slavia před sebe bude klást v novém ligovém ročníku, hned odmítl ty nejvyšší. „Můžeme si klást jen postupné cíle. Když slyším otázky na evropské poháry, jen se tomu zasměji. To je nereálné. V první řadě je třeba zůstat na zemi, tvrdě makat a s pokorou jít krůček za krůčkem dopředu. Ale ani to nepůjde bez určité kvality a stoprocentního nasazení všech hráčů,“ zdůraznil borec, který by měl být v létě největší posilou červenobílých.

Reklama

Související témata: