Hlavní obsah

Fandové Baníku velí ke Svěrkošově podpoře: Přijď vyjádřit podporu Vencovi!

Válka fanoušků ostravského Baníku s vedením klubu má pokračování. Pár dnů po zveřejnění sporu útočníka Václava Svěrkoše s novými šéfy volají příznivci po akcích na podporu klubové ikony. Ta se s klubem soudí o dlužnou částku z dřívějších dob. "Přijď vyjádřit podporu Vencovi," stojí na stránkách ultras Baníku. V jakém počtu fandové stojí za hráčem? V co se to může vyvinout? To se ukáže už v sobotu před nejbližším ligovým zápasem Baníku proti Hradci Králové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ostravský útočník Václav Svěrkoš ještě v akci na ligovém trávníku.

Článek

Za normálních okolností by asi nešlo o rizikové utkání, za této situace však může být atmosféra pořádně třaskavá.

"Pokud chceš společně s námi vyjádřit podporu Václavu Svěrkošovi a zároveň vyjádřit nesouhlas s vedením FCB (nejen) v této kauze, přijď v sobotu 30 minut před začátkem zápasu, tj. v 16.30 pod schody k pokladnám Bazalů!" zvou ultras Baníku na svých stránkách.

Majitel klubu důvody výpovědi odmítl charakterizovat

Spory s vedením klubu propukly již dříve. Fandové vyjadřovali ostrý nesouhlas s adresným ticketingem, nechtějí jeho zavedení v Ostravě a obracejí se proto i na FAČR. Po zveřejnění sporu Svěrkoš vs. Baník se za třicetiletého bývalého reprezentanta a odchovance klubu postavili na svých stránkách, teď má být podpora ještě hmatatelnější a hlavně slyšitelnější.

Baník se Svěrkošem, s nímž vede řízení o dlužnou částku, rozvázal kontrakt. Majitel klubu Petr Šafarčík odmítl charakterizovat důvody výpovědi. Ta je časově překryta s kauzou, v níž se Svěrkoš domáhá vyplacení zhruba ještě šestimiliónové sumy. Šafarčík uvedl, že pohledávka jde ale za bývalým majitelem Baníku Tomášem Peterou, který ji rozporuje u civilního soudu.

"Zbývající část dluhu jsme vložili na takzvaný vázaný advokátní účet, ze kterého budou prostředky uvolněny v momentě, kdy bude prokázáno, že Václavu Svěrkošovi náleží. Mezitím totiž vyšlo najevo, že mezi Peterou a Svěrkošem existuje soudní spor, který tyto záležitosti zpochybňuje," řekl Šafarčík.

Petera už není majitelem klubu přes dva a půl roku, současnému vlastníkovi jej zanechal s obrovskými dluhy přesahujícími údajně sto miliónů korun.

Podle Kausty Svěrkoš výpověď nedostal

Šafarčík se brání, že Svěrkošova výpověď se vzájemnou rozepří nijak nesouvisí. "Každý hráč má ve smlouvě své povinnosti a práva. On na ně byl několikrát upozorněn a ví, o co jde. Nechci to ale dále komentovat," řekl Šafarčík.

Majitel Baníku též upozornil, že pokud by Svěrkošovi dal soud s Peterou zapravdu a klub by musel obnos zaplatit, bude celou částku vymáhat právě po předešlém vlastníkovi.

Svěrkoš prostřednictvím právního zástupce Petra Kausty Šafarčíkovo prohlášení popírá, výpověď prý nedostal a tvrdí, že kontrakt je nadále platný.

Útočník je momentálně po další operaci kolena mimo hru. V srpnu si znovu poškodil vazy a musel na třetí operaci. Ikonou ostravských fanoušků je především proto, že v minulosti vedle mnoha jiných odmítl i nabídku Sparty, rivala baníkovců, a dal přednost návratu do mateřského klubu.

Reklama

Související témata: