Hlavní obsah

Plzeň drtí soky skvělou produktivitou. Koubek postrádá jen dvacetigólového kanonýra

Plzeň

Osmačtyřicet gólů v jednadvaceti ligových zápasech činí z fotbalové Plzně nejproduktivnější tým soutěže. Viktoria má na kontě o deset branek více než druhý střelecky nejúspěšnější Jablonec. O góly Viktorie se po nedělním triumfu nad Libercem (2:0) přitom dělí už osmnáct borců, nikoliv jen pár vyvolených kanonýrů. A na Západě Čech jsou pochopitelně z dané situace nadšení.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Záložník Liberce Michal Obročník (vlevo) a plzeňský záložník Daniel Kolář.

Článek

„Naši bilanci považuji za důkaz dobré útočné fáze celého týmu," dme se pýchou Miroslav Koubek, trenér Plzně. „Jde o odraz kolektivní ofenzivy. Snažíme se do útočné fáze zapojovat všechny hráče. Útočí nám i stopeři," usmívá se spokojeně Koubek po vítězství 2:0 nad Libercem, k němuž přispěl prvním gólem v plzeňském dresu od příchodu v září 2013 i stoper Roman Hubník.

Nejlepším střelcem týmu je s osmi góly Daniel Kolář, následují jej s pěti zásahy Ondřej Vaněk a Stanislav Tecl. A kupříkladu ze sedmi obránců na soupisce se dosud neprosadil jen v zimě příchozí Jan Baránek.

„Není pro nás špatná situace, když se o branky dělí hodně hráčů. Kdyby byl jeden vyhraněný střelec a zasekl se, měli bychom problém," přemítá Koubek. Dokáže si však představit ještě lepší situaci. „Optimální je, aby skóroval každý z hráčů a jeden vstřelil v sezóně přes dvacet branek," směje se Koubek. „Ale vážně, pokud by se hra upínala k jedinému střelci, může jít o kontraproduktivní situaci, protože pestrost hry a kreativita by možná byla menší," dumá Koubek.

Holenda je hráč pro specifické situace

Paradoxně právě útočníci při plzeňském útoku na titul trpí. Koubek vybírá z kvarteta Mahmutovič, Chramosta, Tecl a Holenda. „Máme určitou koncepci průnikových přihrávek. Naší filozofií je rychlost," netají Koubek.

Odsouzený k úloze žolíka je tak už předem obrovitý Jan Holenda, jehož dominantou jsou spíše zápasy plné osobních soubojů jako kupříkladu podzimní bitva se Spartou. „Jde o speciálního hráče pro speciální situace, které se nemusí naskytnout v každém utkání," připouští plzeňský trenér, že odchovanec pražské Sparty je mužem pro nerozhodné či nepříznivé stavy v závěru zápasu.

Z trojice rychlostních borců je jasnou jedničkou Mahmutovič, zimní posila z Teplic, přestože zatím vstřelil jedinou branku. „V každém utkání se dostane dvakrát třikrát za obranu, ale pálí buď do brankáře, mimo nebo do tyče. Nicméně má dál naši důvěru," tvrdí Koubek.

A tak se kupříkladu při duelu s Libercem jen na tribuně octl Stanislav Tecl, jeden ze dvou pětigólových střelců Západočechů. „Jdeme týden od týdne. Pokaždé se před utkáním snažíme předvídat, jaké situace mohou nastat," říká Koubek, že volba útočníků podléhá důkladnému rozboru a doufá, že střelecké rozložení sil jeho týmu vydrží.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice