Hlavní obsah

Vyhrát po třech měsících je obrovská úleva, přiznal kouč Baníku Korytář

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

V osmi předešlých ligových zápasech odcházel ze hřiště se svěšenou hlavou. K výhře nedovedl Baník trenér Radomír Korytář ani v pohárovém utkání na půdě divizního Rýmařova a mezi příznivci se už začal hledat vhodný nástupce. Po první výhře v sezóně si ostravský kouč proto důkladně oddechl. „Zažívám obrovský pocit štěstí a radosti. Tři měsíce bez výhry je strašně dlouhá doba. Pořád jsme prohrávali a to mě žralo,“ svěřoval se po výhře 1:0 nad Sigmou Olomouc trenér Baníku.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Trenér Baníku Ostrava Radomír Korytář.

Článek

O výhru jste se ale museli strachovat až do úplného konce. Olomouc měla v závěru až drtivý tlak. Proč?

Bylo hodně vidět, že hráči mají strach, aby vedení neztratili. V poločase jsem jim říkal, že nesmíme být zalezlí, že musíme podržet balón. Když máte strach a zalezete, tak je to čekání na smrt. Ale když se blížil konec zápasu, bylo vidět, že ten strach mají. Ale taky jsem tam viděl touhu po výhře.

Bude takový výkon příště stačit, nepomohla vám k vítězství spíše nemohoucnost Olomouce v zakončení?

Osm kol jsme prohrávali, musíme být stále pokorní a pořád se zlepšovat. Výkon z druhého poločasu nám v dalších zápasech stačit určitě nebude. Musíme hrát aktivně po celé utkání. Vítězstvím jsme si ale zvedli sebevědomí a to nám na hřišti pomůže. Ale nesmíme se bát. Je potřeba zápasy dohrávat fotbalově, na míči.

Byl ten druhý poločas daní z nervozity, nebo tam hrála roli i určitá nekvalita hráčů?

Strach tam určitě byl. Azevedo i Narh jsou technicky vyspělí hráči a přesto ztráceli příliš mnoho míčů. To samé platí o Kukecovi. Jsou to kreativní hráči, kteří by měli míč podržet a ne ho ztrácet nepřesnými přihrávkami. Hra bez balónu nám ubírala sil a bylo to znát. Moc těch kreativních hráčů v týmu ale nemáme, o to více musíme přidat vůle a bojovnosti.

Jak jste prožíval obrovskou šanci Olomouce v úplném závěru?

Na to jsem koukal jako puk. Nechápal jsem, jak je možné, že je tam ten hráč zase volný. Ani se mi nechtělo věřit, že se to znovu stalo. Můžeme jenom poděkovat Jirkovi Pavlenkovi, který nám zachránil výhru. Ukázal všem, že je špičkovým gólmanem. Spoustu takových situací jsme vyřešili dobře, tuhle jsme ale nezvládli. Neudrželi jsme koncentraci po celých devadesát minut a klidně jsme teď znovu mohli brečet.

Kdo vás překvapil proti Olomouci nejvíce?

Martin Dostál v obraně byl zase velmi dobrý. Jarda Machovec vyhrál spoustu soubojů, dirigoval defenzívu, prosadil se při standardce, další perfektně zahrál a trefil břevno. Mile mě dnes překvapil svým zápalem i Dan Holzer.

Přímý kop šel místo tradičního exekutora Kukec kopat Machovec. To byla vaše volba?

Ano, chtěl jsem, aby kopal, protože na tréninku z pěti přímáků dá čtyři góly. A trefil to parádně i proti Sigmě. Chyběly milimetry a mohlo to jít pod břevno.

Teď vás čeká čtrnáct volných dní. Může reprezentační přestávka týmu pomoci, nebo spíše ublížit?

To teď netuším, vím ale, že se nám bude lépe trénovat. Přibudou úsměvy, i když některé jelita se smějí pořád, kluci si budou více věřit. Osobně si těch deset dní užiju ve větší pohodě.

Reklama