Hlavní obsah

Baník už nemá nic. Jen jméno, mládež a desítky miliónů dluhů, tvrdí jeho majitel

Ostrava

Téměř všichni už to považují za jisté - Baník se chystá nejméně na rok naposledy na jarní část sezóny jako prvoligový tým. Nový vlastník klubu, 50letý podnikatel Václav Brabec z Havířova, ale věří, že sezóna 2017/2018 bude pro ostravský fotbalový tým znovu prvoligová. „Mám takový sen, o kterém zpívá i Jarek Nohavica. Že Baník jednou bude hrát proti Barceloně. To je ale opravdu jen sen. Mým prvořadým úkolem je vybudovat v Ostravě fotbalovou infrastrukturu, vrátit Baník, pokud sestoupí, zpátky do ligy a pak se rvát o to, aby patřil znovu mezi fotbalovou elitu,“ popsal Brabec.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Majitel ostravského Baníku Václav Brabec na tiskové konferenci.

Článek

Zároveň ale upozornil, že jeden z nejúspěšnějších fotbalových klubů v Česku stojí teprve na startovní čáře. Nebo možná několik desítek metrů za ní. „Baník nemá vlastní tréninkové centrum, nemá svůj stadión, téměř žádné sponzory ani majetek. Jediné co má, je jméno, kvalitní mládež, fanoušky a desítky miliónů korun dluhů," upozornil Brabec, který o vstupu do Baníku uvažoval už před rokem.

Nyní trochu lituje, že se s Petrem Šafarčíkem tehdy nedohodl. „Možná bychom teď měli více, než jen čtyři body a o sestupu bychom se nemuseli bavit. Tehdy jsem to odmítl, nicméně jsem o tom po celou dobu uvažoval, radil se s odborníky a hledal případné spolupracovníky," popisoval Brabec.

O vstupu do Baníku hovořil několikrát i s předsedou představenstva Sparty Praha Danielem Křetínským. „Jednali jsme spolu o jiné záležitosti, kterou jsme ale vyřídili za tři minuty a pak se hodinu bavili o Baníku. Můj zájem komentoval slovy: Super, další do party," prozradil Brabec.

Definitivní rozhodnutí koupit Baník padlo loni na podzim. V tu dobu už podnikatel v dopravě ale napumpoval do Baníku milióny korun. A další přihazuje už coby majitel. „Nedokážu říct, kolik mě Baník už stál. Stále se to vyvíjí. Odkupuju pohledávky, které mají jiní věřitelé, vyplácím závazky Baníku směrem k partnerům, zaměstnancům," uvedl nyní už stoprocentní vlastník klubu.

„Nechci, aby to vyznělo rozhazovačně, ale deset miliónu sem, deset miliónů tam neřeším. Baník v tuto chvíli nemá, až na pár výjimek žádného sponzora. A pokud se nám nepodaří je sehnat, budu to muset doplatit já," připustil Brabec s tím, že rozpočet Baníku zůstane přibližně na stejné úrovni. „Počítám s tím, že v prvních letech budu muset zajistit rozpočet 80 až 100 miliónů korun. S touto částkou budeme lepší průměr v lize," řekl Brabec a dodal, že příští sezónu, ve které se bude Baník snažit vrátit do první ligy, bude muset být rozpočet zřejmě ještě vyšší.

Zachrání se Baník Ostrava i přes velkou bodovou ztrátu v první lize?
Ano
22,8 %
Ne
77,2 %
Celkem hlasovalo 18278 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články