Hlavní obsah

Slávistu Latku první den na testech v Middlesbrough nadchl

První den strávený s fotbalisty Middlesbrough obránce Martina Latku nadchl. Stoper pražské Slavie je ve španělské Málaze od neděle s anglickým týmem na testech. Do čtvrtka bude s Middlesbrough trénovat a také s napětím čekat na to, jestli se Slavia s anglickým klubem dohodne na odstupném.

Článek

Kdyby bylo jen na Latkovi, s přestupem by ani na minutu neváhal. Jedním dechem ale dodává, že ze Slavie rozhodně utíkat za každou cenu nehodlá. Jednadvacetiletý obránce si možnost zapojit se do přípravy s týmem Premier League nemůže vynachválit.

"Jsem tady zatím jen den, ale jsem ze všeho úplně unešený. Udělalo to na mě obrovský dojem. O to víc bych si přál, aby mi ten přestup vyšel," řekl v pondělí Latka. "Ale spíš počítám s tím, že ve čtvrtek ze Španělska odletím a normálně se zase připojím ke Slavii," dodal obránce.

Pět dní v teple

Fotbalisté Middlesbrough si do jihošpanělského letoviska, kde vládne na rozdíl od Anglie příjemné klima, odskočili na pětidenní přípravu. A trenér Steve McClaren si do ní vyžádal i Latku, kterého si anglický klub vyhlédl během podzimní části sezony. Middlesbrough totiž letos ničí špatná obrana: tým je v anglické lize až sedmnáctý, inkasoval už 40 branek, z toho deset v posledních dvou utkáních.

Stejnou bilanci už má jenom poslední Sunderland. Na marodce jsou navíc stabilní beci Queudrue a Boateng, poslední zápas navíc nedohráli Riggott s Batesem. Klub vyhodil i dopingového hříšníka Xaviera. Právě proto by se urostlý český mladík teď Middlesbrough hodil. "Vím, že o mě zájem mají, ale to je tak všechno. Všechno bude záležet na jejich jednání se Slavií. Já nic neovlivním," podotkl Latka.

Poslední dny pro něj byly hektické. Ještě v sobotu hrál přípravný zápas za Slavii proti Wolfsburgu, v neděli odpoledne už pospíchal do Málagy. Cesta pro něj měla dobrodružnou příchuť: při mezipřistání v Paříži se mu zatoulala taška.

Přiletěl jako turista

"Takže jsem přiletěl do Málagy za týmem jako turista. V ruce jsem měl jen mobil a doklady," líčila opora české reprezentační jednadvacítky s úsměvem. "Ale dnes ráno mi věci dorazily, takže se aspoň můžu zabavit čtením časopisů, které jsem si nabalil," dodal Latka, který může oprášit i základy anglické konverzace. "Celkem klukům rozumím dobře. A oni jsou ke mně vstřícní, mají se mnou trpělivost," pochvaloval si Latka.

Na přípravném kempu anglického týmu jej zatím zaskočilo jediné: bohatě prostřené stoly před každým tréninkem. "To jsem se nestačil divit. K snídani si dávají párky s vajíčky, přes den zase steaky a fazole. Na to jsem z domova vůbec nebyl zvyklý," vyprávěl Latka.

Dnes dopoledne si s mužstvem poprvé zatrénoval. Při hře na zkráceném hřišti nastoupil proti slavnému Nizozemci Hasselbainkovi. "Myslím, že jsem to zvládal docela v pohodě, cítil jsem se dobře," pochvaloval si Latka. "Ale ono se zase na druhou stranu nehrálo úplně naplno," upozornil s úsměvem odchovanec českobudějovického fotbalu.

Reklama

Související témata: