Hlavní obsah

Šikulu z města aut čeká reprezentační premiéra. Bude si dávat pozor na hraní

Byť do startu evropského šampionátu ve Francii zbývá jen 85 dnů, ve výběru české fotbalové reprezentace se před testy se Skotskem a ve Švédsku objevilo jedno nečekané jméno. Trenér Pavel Vrba povolal na poslední zkoušku před příští nominací, která už bude zahrnovat jména pro evropský šampionát, záložníka Jakuba Radu z Mladé Boleslavi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček ze Slavie Praha (vlevo) a mladoboleslavský záložník Jakub Rada v souboji během utkání 20. kola Synot ligy, FK Mladá Boleslav - SK Slavia Praha, hrané 5. března 2016 v Mladé Boleslavi.

Článek

Osmadvacetiletý rodák z Prahy dosud nemá na kontě jediný start, dokonce neprošel ani mládežnickými reprezentacemi. „Sledujeme ho delší dobu. Post, na kterém nastupuje, je v reprezentaci hodně otevřený. Uvidíme, jak s příležitostí naloží," vysvětloval Vrba, proč sáhl pro šikulovi z města aut.

„Za celý život jsem byl jen ve výběru Prahy do patnácti let. Byl jsem nadšený už z toho, když jsem se v minulosti objevil mezi reprezentačními náhradníky. To, že jsem se dostal mezi vyvolené, je neuvěřitelné," vykládal nadšeně Rada.

Z Boleslavi je do reprezentace blíž

V širší nominaci se objevoval už v době, kdy hrál za Bohemians 1905. Loňský přesun do středočeského klubu mu evidentně pomohl. „Mladá Boleslav má snahu hrát ofenzívně, i proto jsme Radu nominovali," přitakal Vrba. „Je pochopitelně snadnější prosadit se do reprezentace z týmu bojujícího o evropské poháry," usmál se Rada v připomínce faktu, že s klokany bojoval jen o holé přežití mezi elitou.

Teď může dokonce snít o nominaci na mistrovství Evropy. „Jsem přesvědčený, že může týmu něco přinést. Záleží jen na jeho přístupu," pokrčil rameny Vrba. „Budu šťastný za každou minutu," říkal Rada, který se zaskvěl v předposledním ligovém kole vítěznou dělovkou při duelu se Slavií.

Během 77 ligových zápasů nashromáždil deset branek. „Má výbornou kopací techniku a navíc jde o levonohého hráče, což je ve středu pole výhoda. Jen mu budu připomínat, že někdy je lepší rychlejší rozehrání než vedení míče a zbytečně mnoho doteků," usmíval se Vrba v narážce na fakt, že Rada si s balónem rád hraje. „Někdy míč přidržím na úkor zrychlení a zjednodušení hry. I trenér Jarolím mi to občas v klubu vyčítá. Budu si dávat pozor," ujišťoval Rada, že při bitvě o nominaci na šampionát si laskání s míčem odpustí.

Reklama

Související témata: