Hlavní obsah

Video v české lize nebude hned. Drahý projekt je běh na dlouhou trať

Praha
Aktualizováno

Posuzování sporných momentů pomocí videa v české fotbalové lize by mohlo být zavedeno nejdříve za dva roky. Po zasedání ligového grémia to uvedl Tomáš Bárta, ředitel profesionálních soutěží FAČR. Předsedou nové disciplinární komise pod vedením Ligové fotbalové asociace nadále zůstane její dosavadní šéf Richard Baček. Do komise rozhodčích, která zůstává v dikci FAČR, pak LFA vyšle jako svého zástupce bývalého sudího Václava Krondla.

Tomáš Bárta o využití videa ve fotbaleVideo: Martin Kubičík, Sport.cz

 
Článek

Naděje, že by již od startu nového ročníku úřadoval ve fotbalové lize videorozhodčí, se ukázaly jako plané.

„Od nové sezóny nemůže mít video vlastně nikdo. Testovací fáze bude trvat dva roky. Nejdřív je třeba vyškolit rozhodčí, vybrat stadióny, kde to půjde uskutečnit, aby bylo vůbec s čím pracovat," poukázal Tomáš Bárta, ředitel profesionálních soutěží FAČR, po pondělním zasedání LFA v Praze.

„Ze začátku bychom stejně měli testovat off line režim po holandském způsobu, teprve po dvou letech může UEFA dát souhlas - ale taky může plošné použití videa zakázat. Projekt by byl drahý, je to každopádně běh na dlouhou trať," avizuje Bárta.

Španělé se videa rovnou zřekli

Dokáže si představit, že bublina nakonec úplně splaskne. „Třeba Španělé rovnou řekli, že do toho nejdou. V Nizozemsku tři roky zkoumají, co by to přineslo. A jen dvakrát během tohoto období sudímu na hodinkách píplo, že byl gól. Přitom náklady na jestřábí oko je 250 tisíc na jeden stadion," poukazuje.

„Jsme připraveni se připojit do projektu. Všichni by chtěli začít už zítra, ale neznámých je ještě moc," dodává Bárta.

Baček sestaví novou komisi

Předsedou fotbalové disciplinárky zůstane Richard Baček, který komisi vede od června 2013. Dosavadní disciplinárka ukončila činnost, protože ji v rámci osamostatnění profesionálních soutěží převzala LFA. Baček má nyní za úkol předložit nové složení komise. Na FAČR nahradí disciplinárku nový orgán v podobě etické komise, která bude řešit záležitosti mimo hřiště. Přestupky na hřišti bude posuzovat Bačkova komise.

Na pozici místopředsedy LFA za druhou ligu rezignoval po postupu Hradce Králové Richard Jukl, na uvolněné místo byl zvolen Petr Heidenreich z Ústí nad Labem. Šéfem komise technických delegátů je Emil Ubias.

Nový titulární partner první fotbalové ligy bude zřejmě oznámen až před startem nového ročníku. Jednání pokračují, mělo by jít o sponzora z Číny.

"Jednání stále probíhají. Věříme, že je dokončíme do startu nového ročníku a na jeho začátku se veřejnost nový název soutěže dozví. Do té doby pracujeme s názvem první fotbalová liga," říká Daniel Hajný, tiskový mluvčí LFA.

Reklama