Hlavní obsah

Správná cesta, snad ji udržíme, doufá Dočkal po derby

Praha

Stále častěji si od Lafaty půjčuje kapitánskou pásku. A zatím plní také jeho kanonýrskou roli. Záložník Bořek Dočkal je na začátku sezóny se třemi góly nejlepším střelcem fotbalové Sparty. Mazáckým padáčkem na Bohemians jistil výhru 2:0 a Letenští tak v české lize poprvé zvítězili v Ďolíčku o víc než jednu branku. „Muselo to přijít,“ doufá reprezentant, že matné výkony z úvodu sezóny jsou pryč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Sparty Bořek Dočkal oslavuje svůj gól na 2:0 v Ďolíčku.

Článek
Fotogalerie

V Ďolíčku jste rozhodli již do poločasu. Předvedli jste nejlepší výkon v sezóně?

Asi ano. Zatím jsme byli schopni zvládnout jen určitou pasáž utkání, ale teď se postupně natahují. V derby už jsme zápas měli pod kontrolou tak osmdesát minut a Bohemku do ničeho nepouštěli. Správná cesta, snad ji udržíme.

Ve čtvrtek vstoupíte na hřišti dánského Sönderjyske do play off Evropské ligy. O to je herní vzestup důležitější, že?

Určitě. Se Sönderjyske nás čekají strašně důležité zápasy, do Evropy se musíme dostat. A jít do play off v nějaké prohlubující se krizi by nebylo příjemné. Tým potřebuje cítit sebevědomí.

Trenér Ščasný znovu změnil základní sestavu. Pomohly ke zlepšení i tyto změny?

Nemyslím, že až tolik, i když všichni odvedli dobrý výkon. Rozhodující byl podle mě celkový přístup. Zatím to nebylo ideální, bylo nám jasné, že je třeba zlepšovat základní věci. Přístup, nasazení, dostupování, získávání odražených balónů... Když soupeře donutíme k nakopávání míčů, ve hře budeme my a svou kvalitu prokážeme.

Což se povedlo...

Muselo to přijít. My jsme Sparta a nemůžeme čekat do šestého kola, jestli se začneme zvedat, nebo ne. Ne že bychom na začátku sezóny nechtěli, ale neměli jsme sebevědomí. Teď jsme vyhráli a navíc podruhé udrželi nulu, což vidím jako klíčové. Od výkonu na Bohemce se musíme odrážet.

Nebyli jste už před derby po matném začátku sezóny nervózní?

Žádná panika. Někdy se nedaří, každý z nás si tím už prošel. Ale je špatně, když nechytnete začátek ligy. Fanoušci pak ztrácejí trpělivost a my sami na sebe vytváříme tlak, protože chceme být úspěšní. Je dobře, že jsme se semkli a dokázali se tomu postavit.

Motivovala vás nespokojenost fanoušků, kterou dali v úvodu zápasu najevo?

To nebyla pravá motivace. Chápu, že fanoušci chtějí vidět Spartu v Lize mistrů a jak válcuje ligu. Mají na to právo, to já bych chtěl taky. Není to však něco, co by nám během zápasu vyloženě pomohlo.

Na začátku sezóny hrál dobře Konaté, teď si ovšem postavil hlavu a chce odejít. Chyběl by vám?

Každý dobrý hráč chybí. Jako na jaře. Zranilo se pět, šest hráčů a najednou nebylo kam sáhnout. Timmy dokázal dělat rozdílové věci, na druhou stranu věřím, že když se dostaneme do pohody, všichni půjdou svými výkony nahoru.

Reklama

Související témata: