Hlavní obsah

Slušnost není hloupost, směje se gentleman Šilhavý. I nejdražší posily klidně odstaví

Jako hráč odcházel z Edenu, když v něm ještě byla stařičká dřevěná tribuna. Teď se po 23 letech Jaroslav Šilhavý vrací jako trenér, který má fotbalovou Slavii vrátit do české špičky. „Rodí se tady něco nového a jsem rád, že u toho mohu být. Spíš jsem si myslel, že takové angažmá nemůže dopadnout, k mému překvapení ale dopadlo,“ líčí čtyřiapadesátiletý kouč svůj zrychlený přesun z Julisky.

Rozhovor s novým koučem Slavie Jaroslavem Šilhavým.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Teprve v létě jste se upsal Dukle, která s vámi měla dlouhodobé plány. A již po pěti kolech jste jí dal sbohem...

Bylo to těžké rozhodování. Můj odchod není úplně standardní. Měl jsem smíšené pocity, když jsem se ráno loučil v kabině. Ale vysvětlil jsem klukům, že každý musí mít ambice. Věřím, že i oni sami pochopili, že taková nabídka se neodmítá.

Máte pověst gentlemana, podobně jako třeba Vítězslav Lavička. Klubový šéf Tvrdík se vás proto ptal, jestli nejste na klub typu Slavie moc hodný. Čím jste jeho obavy rozptýlil?

Odpověděl jsem mu něco ve smyslu, že slušnost není hloupost... (úsměv) Ale kdo mě zná ještě jako hráče, ví, že na hřišti to se mnou bylo mnohdy tvrdé.

Tvrdý teď asi budete muset být zase, abyste z drahých posil vymáčkl patřičné výkony.

Každá individualita, i kdyby byla drahá hvězda, se musí podřídit týmu. Kdo by se podřídit nechtěl, nemůže ve Slavii být. Naše filozofie je jednoznačná - vítězství. Chceme vsadit na hráče, kteří mají vítěznou mentalitu. V krátkém horizontu do zimy chci poznat tým tak, abychom pak mohli říct: Tyhle potřebujeme a tyhle ne. Takovou kompetenci od vedení mám.

Před Duklou jste působil v Jablonci, který v jednu chvíli začal horečně posilovat a začalo se mu říkat Galácticos. Také Slavia již rok mohutně posiluje - můžete si z angažmá na Střelnici vzít poučení?

Vždycky je důležité kádr mužstva dobře složit. Je to chemie, která teď ve Slavii úplně nefunguje. A teď bude můj nejbližší úkol, abych ji nastavil. Hráči jsou tady dobří, jen musím rozeznat jejich potřebu pro tým.

Svou laxností připravili vašeho předchůdce o práci...

Ano, vedení vadí určité neduhy. Hráčům se tedy chystám říct, že by bylo laciné a zbabělé schovat se za to, že situaci odnesl trenér a oni jsou z obliga. Musí si to vzít i na sebe a podívat se na své výkony, aby změnili přístup a myšlení.

Reklama

Související témata: