Hlavní obsah

Komise rozhodčích ocenila výkon sudích v derby, trest má Blažej

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR na svém středečním zasedání ocenila výkon sudích v čele s Radkem Příhodou v pražském derby mezi Spartou a Slavií. Označila ho za příkladný. Naopak potrestala asistenta Petra Blažeje na jedno utkání za chybně posouzenou ofsajdovou situaci v duelu Dukly s Brnem, která předcházela gólu Dukly na 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Komise rozhodčích FAČR ocenila výkon rozhodčího Radka Příhody (na snímku) v derby pražských "S".

Článek

Komise při rozboru derby neshledala zásadní pochybení rozhodčích, jež by mělo vliv na výsledek nebo průběh utkání. Za jasnou chybu nepovažuje ani neodpískání pokutového kopu ve prospěch Slavie ve 20. minutě po souboji Davida Lafaty a Michala Frydrycha. Drželi se totiž oba hráči.

"Posouzení tohoto souboje je plně v kompetenci rozhodčího utkání a jeho posouzení nelze neposuzovat jinak než v kontextu celého průběhu utkání, které přineslo řadu dynamických soubojů mezi hráči obou mužstev," uvedla komise.

Šestice sudích pod vedením Radka Příhody podle ní zvládla duel velmi dobře zejména takticky. "Utkání s přispěním rozhodčích mělo dynamiku a spád a výkon rozhodčích splňoval vysoká kritéria kladená na rozhodčí na mezinárodní úrovni. Přístup rozhodčích k emocionálně vypjatému utkání byl příkladný a vysoce si jej ceníme," stojí v prohlášení komise.

Listkiewicz ocenil výkon Příhody

Příhodův výkon ocenil na středečním semináři i předseda komise Michal Listkiewicz. "Byl jsem osobně na stadiónu. Byly tam dvě tři chybičky, ale měl zápas plně pod kontrolou. Zvolil riskantní metr, když pouštěl některé souboje, ale vyplatilo se mu to. Dobrý signál pro mě je, že po zápase nikdo o rozhodčích nemluvil. Ani Sparta a ani Slavia," prohlásil šéf sudích.

Za chybně uznaný gól pak komise označila situaci z 11. minuty duelu Dukly s Brnem, kdy Lukáš Štetina u tyče dotlačil míč do branky a zvýšil na 2:0. Dukla následně vyhrála 4:2. Asistent Blažej měl podle komise vyhodnotit, že Jean-David Beauguel v ofsajdovém postavení ovlivňoval hru.

"I když se nedotkl míče, tak se svým konáním zapojil aktivně do hry tím, že sváděl souboj se soupeřem o míč, a tudíž byl v ofsajdu a nikoliv v ofsajdové pozici. Branka domácího mužstva neměla být uznána pro ofsajd," vysvětlila komise, proč Blažeje potrestala zastavením činnosti na jedno utkání.

Reklama

Související témata: