Hlavní obsah

I rozhodčí se chystají na jarní ligu v teple. Pískat budou Atlantic Cup

Praha

Fotbalisté pražské Sparty trénují a dávají góly ve Španělsku, Slavia se tam v neděli vydá, Plzeň se k pražským rivalům připojí,Jablonec vyrazí pro změnu do Portugalska,takže žádný div, že i ligoví sudí se vydali za přípravou do tepla. Jejich ekipa je ovšem mnohem početnější, než je tomu u klubových výprav, protože do portugalského Moncarapacha na pobřeží Atlantiku odletělo rovnou šedesát osm rozhodčích. A to měl původně soudcovský ansámbl, na který přímo v Portugalsku dohlíží předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz, čítat původně ještě více jmen.

Rozhodčí v Portugalsku, den první.Video: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Sudí Pavel Královec a Miroslav Zelenka, tedy dva nejzkušenější z českých rozhodčích účinkující i na scéně Ligy mistrů a Evropské ligy, jsou však omluveni, neboť ve stejném termínu probíhá ve španělské Málaze seminář UEFA, kterého se společně s nimi zúčastní i Jana Adámková. Jan Jílek je nemocen a omluvil se rovněž.

Polský šéf kvitoval portugalskou destinaci

„Všichni, co na soustředění přijeli, vypadají dobře připraveni. Tady v Portugalsku se určitě posunou dál," kvitoval už po prvním dnu soustředění, jež bude probíhat až do příští neděle, polský šéf českých fotbalových rozhodčích Listkiewicz.

I výběr destinace si pochvaloval, protože na pobřeží Atlantiku panuje příjemné počasí s teplotami, které se před polednem šplhají na sluníčku až k osmnácti stupňům. „Naši polští rozhodčí jsou v Chorvatsku, kde je kolem nuly, maďarští rozhodčí se připravují v Turecku a jsou na tom stejně."

Nejen nabírání kondice, ale i praxe s píšťalkou

Příprava na hřišti, testy fyzické připravenosti či každodenní výklady teorie pravidel před velkoplošným plátnem. Tak vypadá program kempu, který čeští fotbaloví sudí absolvují v teple v posledních letech pravidelně.

Tentokrát ale nezůstane jen u kondiční a teoretické přípravy. V Portugalsku v těchto dnech probíhá soustředění celé řady mužstev z celé Evropy, která mezi sebou hrají přípravná utkání, bude se tam hrát i Atlantic Cup, jehož se zúčastní třeba i Jablonec, takže čeští sudí si ověří svou připravenost na jarní ligu i v praxi.

„Rozhodovat zápasy kvalitních zahraničních celků není nikdy na škodu. A nesejde na tom, že jde jen o přípravná utkání," pochvaloval si pro web fotbalové asociace Michal Listkiewicz.

Reklama

Související témata: