Hlavní obsah

Straka dovedl Plzeň k výhře na Spartě a udržel ji v lize

PRAHA

Tím nejlepším způsobem se na stadión Sparty Praha v sobotu vrátil plzeňský kouč František Straka. Jeho svěřenci tam v posledním ligovém kole zvítězili nad obhájcem titulu 3:1 a zachovali si prvoligovou příslušnost. Na výhru na Letné čekala Plzeň 45 let.

Článek

Straka, jehož Sparta v prosinci 2004 propustila, nadiktoval hostům útočnou taktiku. Ta byla pro Viktorií povinností, neboť nic jiného než vítězství ji nemohlo vytáhnout ze sestupového bahna. Už v páté minutě hosté ukázali, že touha po ligové záchraně je v nich hodně silná. Borek poslal dopředu Filla, ten hladce obešel Loučku a krásnou střelou do růžku branky nedal Blažkovi šanci. Domácí odpověděli přímým kopem Haška, ale brankář Mucha skvěle vyrazil nad břevno.

Domácí "kotel" se i přes nepříznivý vývoj bavil. Stadionem znělo "Franta Straka" střídavě se "Strako, vrať se" a oblíbený kouč jen zářil. Další radost mu přinesla 26. minut, kdy domácí kapitán Řepka zápasnickým chvatem poslal k zemi pronikajícího Krbečka a Kousal proměnil penaltu. Řepka navíc dostal čtvrtou žlutou kartu, což znamená, že v zahajovacím zápase příštího ligového ročníku bude svému mužstvu chybět.

Kousal znovu nezaváhal

Sparta byla hodně neškodná a nic na tom nezměnila ani dvě střídání do druhého poločasu. Naopak ve 49. minutě Kóňa přistrčil ve vápně Pilaře a rozhodčí Racek k nevoli diváků bez váhání odpískal druhou penaltu. Tu opět proměnil Kousal a na Letné se schylovalo k debaklu. Sparta poté přece jen přidala, ale výsledkem dlouho byla jen série rohů a dělovka Šimáka, která sice knockautovala Smolu, ale do sítě se nedostala.

Po hodině hry fauloval Pilař Šimáka, ten na něj šlápl a viděl červenou kartu. I v deseti však domácí hráči Plzeň zatlačili a dočkali se i branky. Centr z pravé strany se dostal až ke Kolářovi a ten snížil. Krátce na to tvrdě vypálil Poláček, ale Mucha odvrátil na roh. V 76. minutě měl velké štěstí, když se Došek krásně položil do centru, ale jeho hlavička skončila na tyči. Plzeň uhájila dvoubrankový náskok a s ním i účast v nejvyšší soutěži.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:3 (0:2)
Branky: 66. Kolář - 27. a 50. obě z pen. Kousal, 5. Fillo. Rozhodčí: Racek - Chytil, Goňa. ŽK: Řepka, Kóňa - Zakopal, Pilař, Borek. ČK: 60. Šimák (Sparta). Diváci: 5112.
Sparta Praha: Blažek - Loučka, Řepka, Lukáš, Kadlec (63. Zabavník) - Kóňa, Hašek, Šimák - Matušovič (46. Kolář), Došek, Lustrinelli (46. Poláček). Trenér: Griga.
Viktoria Plzeň: Mucha - Procházka, Smejkal, Zakopal, Smola - Fillo, Rada, Pilař (90. M. Knakal), Kousal - Borek (80. Barteska), Krbeček (70. Bednář). Trenér: Straka.

Reklama

Související témata: