Hlavní obsah

Chvíle hrůzy! Tragédii hradeckých fotbalistů zabránila bravurní reakce řidiče

Hradec Králové

Podruhé se narodili. Fotbalisté Hradce Králové pár dnů před vstupem do jarní části sezóny zažili chvíle hrůzy. Během cesty ze soustředění v Chorvatsku jejich autobusu upadla za jízdy dvě zadní kola!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Hradce Králové Bohuslav Pilný (vpravo) se svými svěřenci.

Článek

„Nikdy by mě nenapadlo, že mě jednou předjedou vlastní kola. Nejdřív jsme z okna zahlédli první, hned na to druhé. Měl jsem velký strach," svěřil se trenér Bohuslav Pilný. Incident, který mohl skončit tragicky, se udál v pátek večer na rakouské dálnici A2, zhruba sto kilometrů před Vídní.

„Autobus začal po silnici tancovat, nakláněl se na obě strany. Byl to hodně nepříjemný pocit," přidával se druhý z koučů Milan Frimmel, podle kterého předvedl řidič vynikající reakci. „Zastavil metr od svodidel, takže jsme nezůstali viset uprostřed dálnice. Zvládl to na jedničku," podotkl Frimmel.

Za svodidly byl čtyřicetimetrový sráz

V kritickém okamžiku jel autobus naštěstí nižší rychlostí, krátce předtím totiž začalo ve voze cosi hučet. „Evidentně nebylo něco v pořádku. Proto šofér zpomalil, na první odbočce chtěl z dálnice sjet. Ani si nechci domýšlet, co by se stalo, kdyby kola ulítla ve vysoké rychlosti. Měli jsme prostě štěstí v neštěstí," uvedl Pilný.

O to větší, že za svodidly byl čtyřicetimetrový sráz... „Mohlo to opravdu dopadnout hodně špatně," pravil sportovní manažer klubu Pavel Krmaš. Bývalý stoper německého Freiburgu cestoval s kolegy z managementu z Chorvatska autem, před týmem měli mnohakilometrový náskok. Bezprostředně poté, co mu Pilný mobilem vylíčil situaci, začal shánět náhradní dopravu. A poohlížel se i po hotelu, kde by případně mužstvo přenocovalo.

Mezitím řidič se svým parťákem kola provizorně uchytili. „Doplazili jsme se na nejbližší benzínku, kola držela silou vůle," viděl Pilný. Na pumpě strávili Votroci zhruba pět hodin, než pro ně přijel náhradní autobus. Do Hradce Králové dorazili až v sobotu ráno. „Hlavně, že to všechno nakonec dobře dopadlo," uzavřel Pilný.

Reklama