Hlavní obsah

Česká liga poprvé otestovala videorozhodčího. Penaltu v Edenu ale zrušit nesměl

Praha

Musel se v přenosovém voze chytit za hlavu. Možná se dokonce jeden z osmi českých sudích oficiálně vyškolených na videorozhodčího Roman Hrubeš v sobotním pražském Edenu snažil telepaticky napovědět hlavnímu rozhodčímu Zelinkovi, že penaltu proti Jihlavě pískat nemá. Telepatie však nepůsobila a jiným způsobem mu varování předat nemohl. Podobný puvoár totiž nemá, neboť funkce videorozhodčích je pouze zkušební a při duelu Slavie s Jihlavou měla premiéru.

Foto: O2 TV Sport

Roman Hrubeš jako videorozhodčí by z přenosového vozu mohl pomoci hlavnímu sudímu na trávníku...

Článek
Fotogalerie

Přitom šlo o situaci, při níž by Zelinka nápovědu potřeboval, neboť inkriminovaný moment ovlivnil další průběh zápasu. A dost možná i výsledek.

„Škoda, že sudí posoudil penaltovou situaci nesprávně a nevytáhl ji tam, kde k zákroku skutečně došlo," narážel jihlavský trenér Michal Bílek na sporný moment v úvodu druhé půle. Sudí Zelinka totiž nepostřehl, že k zákroku na Sýkoru došlo ještě před šestnáctkou, takže faulující Divíšek nejenže dostal žlutou, ale Slavia navíc kopala penaltu. Samozřejmě vymyšlenou!

„Když jsme přečkali tlak a šance domácích v prvním poločase a inkasovali jen jednou, bylo to po přestávce o jednom gólu," povzdechl si Bílek poté, co druhá branka skutečně přišla. Jenže do jihlavské sítě...

Všechno vidím, ale pomoci ti nesmím...

Hrubeš sedící v odbavovacím pracovišti inkriminovaný moment pochopitelně viděl a mohl ho vyhodnotit správně, jenže ke smůle hlavního sudího zareagovat nesměl. Vyloučeno, aby mu poslal informaci, že se plete a má nařídit jen trestný kop.

„Já bohužel ani po zápase nesmím komentovat, jak jsem situaci vyhodnotil. Jsme v této fázi projektu vázáni mlčenlivostí. Bylo by to nefér vůči kolegům," omlouvá se Roman Hrubeš.

Stejně tak je vyloučeno, aby Zelinka omyl potvrzoval komisi rozhodčích, která bude v úterý zasedat a výkony i úlety rozhodčích v prvním jarním kole hodnotit.

„Z výsledků nebudou v této fázi komisí rozhodčích vyvozovány žádné závěry," potvrdil ostatně už před startem jara šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. „Zatím jde o testování, zda je videorozhodčí ve fotbale použitelný. My tuto myšlenku podporujeme a jsme maximálně aktivní."

Spoustu věcí je třeba vyjasnit, zdůrazňuje Damková

I Dagmar Damková, která byla v lednu zvolena za novou členku komise rozhodčích FIFA, by pro zavedení videa zvedla ruku. Ovšem s výhradami a nikoli okamžitě. „Já nikdy nebyla proti videu, ale musí jít o jeho uplatnění ve správný moment. O to, aby pomohlo rozhodčím i fotbalu," odpověděla na přímý dotaz Sport.cz, zda zavedení videa bude i v nové funkci podporovat.

„O gólových situacích není sporu, jenže nasazení videa skrývá spoustu dalších věcí, jež je třeba vyjasnit. O posuzování ofsajdů, o to, kdy zasáhnout a kdy nikoli, jak najít správnou míru, která by vyhovovala všem. Jde prostě o běh na dlouhou trať," připomíná Damková, že v horizontu nejbližších let k zavedení videa nedojde.

Jihlava si po jarní premiéře v Edenu musela určitě říci: K naší škodě. Kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby rozhodčí Zelinka penaltu nenařídil, Milan Škoda ji neproměnil ve druhý gól a Bílkův tým by tak dál žil a dýchal.

Data vyhodnotí až na Harvardu

Cílem první testovací fáze, pro niž se používá výraz off-line, je získání informací pro výzkum a školení videorozhodčích, které situace bude možné přezkoumávat.

„Data sbírá a vyhodnocuje univerzita v belgické Lovani. Následně budou výsledky ještě přezkoumávat univerzity v Mnichově a na Harvardu," poukazuje Svoboda.

Zajímavé je, že videorozhodčí se mohou na jaře cvičit jen během zápasů, jež přenáší O2 TV Sport.

„Náš unikátní přenosový vůz nabízí momentálně jako jediný u nás kompletní zázemí, které je pro zapojení videorozhodčího vyžadováno," vysvětluje tiskový mluvčí stanice David Solnař.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice