Hlavní obsah

Dočkal bude se šťastnou osmičkou dobývat Čínu pro další Čechy, avizuje jeho agent

Dostal dres s číslem osm, které je v Číně šťastné a dostávají ho jen klíčoví hráči svých týmů. V sobotu dopoledne čínského času podepsal sparťan Bořek Dočkal smlouvu s čínským celkem Che-nan Ťien-jie. Dres týmu z města Čeng-čou bude osmadvacetiletý fotbalista oblékat v následujících třech sezónách. Spekuluje se o přestupní částce až 230 miliónů korun, což dělá z Dočkala dvanáctého nejdražšího českého hráče v historii.

Foto: Sport.cz

Vítej v Číně! Bořek Dočkal po podpisu smlouvy.

Článek
Fotogalerie

Přestup se nerodil lehce. Nakonec se však Bořek Dočkal stal druhým nejdražším českým hráčem, který kdy zamířil z domácí ligy do zahraničí. Rekord drží Tomáš Rosický, který v lednu 2001 zamířil ze Sparty do Dortmundu za 504 miliónů korun.

Složitost jednání potvrzuje také Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest. „Čína je velmi specifickým a zároveň nesmírně zajímavým trhem, který ovšem není snadné zaujmout. V tomto případě jsme byli úspěšní. Zároveň je možné říct, že Bořkův přestup se z pohledu zaplacené transferové částky zařadil mezi absolutně nejvýraznější odchody z české nejvyšší soutěže," říká hráčův agent.

"Je na místě poděkovat Spartě, která nebyla postavena do jednoduché pozice. Nicméně jsem přesvědčen, že finální dohoda je výhodná pro všechny strany," poukazuje šéf Sport Invest International.

Tři roky práce a kontaktů

Jaké bylo pozadí celého transferu? „Kontakty s čínským trhem navázala naše společnost již před třemi lety, kdy byl znatelný stoupající potenciál čínského fotbalu. Před rokem jsme pak byli osloveni jedním z klubů tamní Super League, abychom pro ně realizovali evropský skauting. A ve spolupráci s jednou z největších sportovních agentur světa, která je v Číně dlouhodobě etablovaná a současně je naším dlouholetým partnerem, jsme se v posledních měsících dostali do přímého kontaktu hned s několika dalšími týmy," rekapituluje Kolář.

"Bořek Dočkal, jakožto nejlepší hráč tuzemské ligy, je první akvizicí špičkového českého fotbalisty v čínské nejvyšší soutěži. Pevně věříme, že zrealizovaný přestup i Bořkovy budoucí výkony v týmu Che-nan Ťien-jie mohou otevřít tuto možnost také dalším hráčům z českých soutěží," nabízí manažer lákavé vyhlídky všem českým fotbalistům.

Reprezentant se zkušenostmi z české, turecké a norské nejvyšší soutěže bude v novém působišti oblékat dres s číslem 8. „Osmička je v čínském prostředí šťastným číslem, standardně ji dostávají klíčoví hráči jednotlivých klubů. Bořek navíc toto číslo úspěšně nosil při působení v Rosenborgu Trondheim, volbu klubu tak v tomto ohledu uvítal," usmívá se Kolář.

Reklama

Související témata: