Hlavní obsah

Trpišovský dumal, čím Slavii přechytračit. Kouč sešívaných odmítl, že by se mu to povedlo

Liberec

Celý týden dumal, co na Slavii vymyslet a čím ji překvapit. Dokonce i hráče si kouč Severočechů Jindřich Trpišovský přibral na konzultaci, aby s nimi probral zamýšlenou taktiku a herní styl, který by měli praktikovat. „Se třemi stopery jsme totiž ještě nikdy nehráli,“ vysvětloval, proč chtěl slyšet názor svých svěřenců. Souhlasili, zkusit to chtěli, takže Liberec s nezvyklým rozestavením proti Pražanům skutečně vyrukoval. A nakonec byl odměněn remízou, která za panující konstelace a vzhledem k průběhu střetnutí pro něho představovala pomalu totéž, co výhra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Liberce Martin Dúbravka a obránce Ondřej Karafiát.

Článek
Fotogalerie

Záměr dobrý, po čtvrthodině se ale sesypal. Latka, jenž měl být dirigentem defenzívy a v hlavičkových soubojích eliminovat výškovou převahu Pražanů, se zranil a musel střídat.

Jak je složité dirigovat Ríšu?

„Ke změně našeho herního systému mě motivoval způsob, jakým Slavia na jaře hraje. Jenže když se zranil Latka, musel jsem obranu přeskupit. Na Kúdelovi bylo, aby hrál v jejím středu a dirigoval jak Karafiáta, tak i Obročníka, který se musel po jeho boku ujmout role, kterou nikdy neměl. A to v situaci, kdy ho trápily žaludeční problémy, takže seděl snad dvanáctkrát na záchodě a je z něho kost a kůže," líčil Trpišovský trable, s nimiž se potýkal.

Neměl jim být ale zdaleka konec. Ani vyčerpaný Obročník zápas nedohrál, takže dozadu se musel stáhnout Ekpai. Nigerijec laděný vyloženě ofenzivně, kterému bránění a taktické příkazy až tolik neříkají.

„Musel jsem hlídat hlavně Ríšu, protože s ním je komunikace přece jen složitější," potvrzoval Ondřej Kúdela, že měl starostí nad hlavu. S gradujícím náporem Slavie, s dirigováním Ekpaie k tomu.

Kúdela by si zasloužil jedenáctku

„Viselo to na něm, protože měl organizaci naší defenzívy na hrbu. Musel předvídat, dirigovat spoluhráče kolem sebe, organizovat obranu. Zvládl to ale výborně, takže by si v desetistupňovém hodnocení nezasloužil desítku, ale jedenáctku," chválil liberecký kouč Kúdelu.

Sám se mu přitom snažil usnadnit roli, jak to jen šlo. Když třeba slávistický kouč Šilhavý poslal ve druhý půli na trávník třetího útočníka Mešanoviče, spěchal za Kúdelou okamžitě Voltr s Trpišovského poselstvím.

„Nejdřív jsem koukal, co mně chce, ale pak jsem uviděl papírek s trenérovými pokyny. Hned mi to secvaklo, protože jsem si vzpomněl, že podobným způsobem udílel hráčů pokyny i v zápasech Evropské ligy, které jsem viděl v televizi," usmíval se Kúdela, který i po zápase schovával v trenkách list papíru.

„Je tam napsáno, jak máme na příchod Mešanoviče reagovat a jak mám kluky kolem sebe dirigovat," prozrazoval obránce, který přišel pod Ještěd v zimě z Mladé Boleslavi.

Kdo koho vlastně přechytračil?

Pokyny pomohly, neboť liberecké obrana si poradila i s Mešanovičem a remízu nakonec uhájila. „To Martinovou zásluhou, protože chytal fantasticky," vychvaloval Kúdela brankáře Dúbravku, který se skutečně překonával.

„A také zásluhou obrovského štěstí. Vzhledem k tomu, co se na hřišti dělo, jakou převahu a kolik šancí Slavia měla a jakou sílu v českých fotbalových poměrech momentálně představuje, je pro nás bod zlatý," kvitoval trenér Trpišovský remízu.

„Šli jsme ale štěstí naproti nasazením a heroickým výkonem, který mužstvo podalo. Dúbravka byl skutečně vynikající, oba stopeři Kúdela s Karafiátem rovněž. Uhlídali Škodu s Mešanovičem, i když na to nemají výškové parametry, všichni ostatní se přidali. Marně se neříká, že štěstí přeje připraveným," pochvaloval si, že dumání nad taktikou se vyplatilo.

„Vyplatilo se hlavně proto, že jsme neproměnili vyložené šance. Změny v libereckém rozestavení a následná střídání vliv neměla, protože naše hra byla pořád stejná," odmítl po dělbě bodů slávistický kouč Jaroslav Šilhavý, že by ho domácí trenér přechytračil.

Reklama