Hlavní obsah

Nefňukat a nepodělat se, hledá Bílek cestu k záchraně Jihlavy mezi elitou. Dvakrát už svedl zázrak

Praha

Pátou prohru v řadě utrpěli fotbalisté Jihlavy při sobotní konfrontaci na hřišti Bohemians 1905. V přímém boji s dalším klubem bojujícím o záchranu byli svěřenci Michala Bílka naprosto neškodní v ofenzivě, tudíž Klokanům stačila jediná trefa, aby klub z Vysočiny přikovali ještě více k sestupovým příčkám.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jihlavy Michal Bílek.

Článek

„Chyběla nám přesnost ve finální fázi. Několikrát jsme se dostali do situace, která se rýsovala jako slibná, jenže jsme ji nevyřešili dobře. Chybí nám větší hlad po gólech a ve finální fázi větší přesnost i kvalita," hodnotil vystoupení na hřišti Bohemians 1905 trenér Jihlavy Michal Bílek.

„Je fakt, že Kabajev dal gól, protože byl hladovější a bystřejší. Vždyť od Dostála šlo o nepovedený centr a my z toho inkasujeme," lamentoval jihlavský obránce Jiří Krejčí.

„Když prakticky nevystřelíme na branku, nemůžeme myslet na vítězství," bědoval Bílek. „V momentálním rozpoložení jsme vůbec nenašli sílu Bohemku ohrozit. Máme v hlavách, že jsme na sestupové příčce a neodvážíme se udělat vůbec nic, natož něco nadstandardního. Doufal jsem, že domácí ohrozíme třeba ze standardní situace, ale ani ty nám nejdou. Prostě je to z naší strany trápení," posteskl si Krejčí.

Skutečnost, že Klokani před vzájemným duelem sáhli k trenérské rošádě, nepovažoval Bílek za skutečnost, která by Jihlavě cestu ke třem bodům zkomplikovala. „Když jsme hráli s Bohemkou před půl rokem doma, jednoznačně nás přehráli. Jednalo se přitom o prakticky totožný kádr. Věděli jsme, že deset zápasů sice nevyhráli, ale mají kvalitu a dobré mužstvo. Navíc jsme v přípravě hráli s Vlašimí, kde trénoval Martin Hašek, jenž nahradil Miroslava Koubka, takže jistý obrázek jsme měnili," říkal Bílek, že nový šéf lavičky Klokanů jeho Jihlavu ničím dramaticky nepřekvapil.

A byť ještě řádně nevstřebal prohru z Ďolíčku, hlavou už mu běžely myšlenky na další zápasy, v nichž Jihlava potřebuje k setrvání mezi elitou smazat čtyřbodové manko na čtrnáctý Hradec Králové.

V minulosti už Bílek záchranářské boje zažil při štaci v Blšanech. Tehdy v ekonomicky zbídačeném klubu dvakrát senzačně mužstvo z malé obce na severu Čech mezi elitou zachránil, až na třetí pokus pád do druhé ligy odvrátit nedokázal. Ovšem to už bylo v situaci, kdy zopakovat dva předchozí „zázraky" bylo prakticky nemožné.

„Tehdy byla situace v Blšanech horší, než v Jihlavě. Ovšem i tak jsme dokázali vyhrávat domácí zápasy, zatímco nyní je nezvládáme. Vždy jsme remizovali se Slováckem, prohráli s Karvinou a teď nás čeká Sparta, což rozhodně není optimální," posteskl si Bílek.

Je přesvědčený, že během zbývajících sedmi kol může Jihlava čtyřbodové manko a mezi elitou se zachránit. „Nejde o velkou ztrátu. Jen se nesmíme podělat, ale naopak pracovat dál," nabádal svěřence Bílek. „Cesta k udržení je prostá. Sami jsme se do problémů dostali, tudíž si musíme sami pomoci. Trošku nám vše komplikuje řada zdravotních výpadků, což je při boji o záchranu nepříjemné. Ale je potřeba se zmobilizovat a nepoložit se, nefňukat," určil jasný směr Bílek.

Reklama

Související témata: