Hlavní obsah

Košťál hodlá opustit představenstvo Sparty

Místopředseda fotbalového svazu Vlastimil Košťál hodlá rezignovat na funkci člena představenstva Sparty Praha, aby utlumil dohady o okolnostech možné výstavby národního stadionu v místě, kde nyní stojí Toyota Arena. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru fotbalového svazu, na němž informoval ostatní členy o situaci kolem přípravy projektu.

Článek

"Ve Spartě nemám žádné pravomoci, byl jsem kooptován do představenstva jen proto, že to vyžadují směrnice ČMFS, pokud jsem chtěl kandidovat. Už jsem o tom ale s panem Křetínským diskutoval a zvažuji rezignaci," prohlásil Košťál před novináři.

Košťál trvá na tom, že stavět na Letné je ideální varianta. Stále ale nevylučuje ani jiné eventuality, i když pravděpodobnost, že se bude stavět v pražských Stodůlkách, zřejmě zcela padla. "Starosta Prahy 13 sice o stadion hodně stál, protože miliardová investice do infrastruktury by vyřešila tamní dopravní potíže, ale nemluví pravdu v tom, že mi mohl nabídnout pozemky," řekl Košťál.

Potíže s pozemky

Podle něj je potíž v tom, že pozemky, které městská část spravuje, patří městu, a jsou určeny na školní využití. Další část potřebných pozemků je navíc prý v soukromých rukách. "Spravuje je developerská společnost a ta pro ně má jiné využití. Jednal jsem s jejími zástupci, ale ti se jich hodlají vzdát jen za předpokladu, že jim město poskytne adekvátní náhradu," uvedl Košťál k dlouho preferovanému projektu na západním okraji metropole.

Nabídka pozemků ve Vysočanech je podle něho mnohem zajímavější. "Za tuto nabídku jsem rád a jednání stále nebyla uzavřena. Jenže tamní projekt by měl jednu zásadní vadu: nemohli bychom sehnat dostatek soukromého kapitálu, protože provoz by nebyl rentabilní. Nechci stavět žádný chátrající kolos, v němž nebude nikdo hrát. Potřebujeme mít klub, jako je Sparta, který bude schopen se částkou významně podílet na jeho ročním provozu v rozsahu od 100 do 150 milionů korun," tvrdí svazový místopředseda, který má vybudování nové arény na starosti.

Stavět se bude pouze v Praze

Odmítl spekulace, které se objevily ve středeční reportáži televize Nova. Podle ní Sparta hodlá ve spolupráci s Košťálem výstavbou stadionu zakrýt stamilionové dluhy, za něž prý ručí právě pozemky. Reportáž byla podle Košťála účelově sestříhána a už prý zahájil jednání s vedením televize, aby chyba tvůrců byla napravena. "Všeříkající je prohlášení, které k tomu vydala ve čtvrtek Sparta," uvedl Košťál.

Svaz prý neuvažuje o tom, že by národní stadion vyrostl na Moravě. "Soupeři, kteří k nám přijedou, chtějí bydlet co nejblíže letišti v Praze, cestování mimo hlavní město odmítají. Jiná možnost než stavět v Praze nepřipadá v úvahu," konstatoval Košťál.

Reklama

Související témata: