Hlavní obsah

Sparta chce znovu titul, hodlá uspět i v Poháru UEFA

PRAHA

Tradiční cíle má před startem nové sezóny fotbalové Gambrinus ligy pražská Sparta. Letenskému týmu minulý ročník nevyšel, nyní chtějí sparťané znovu získat titul. "Cokoliv jiného by byl jen alibismus," řekl na úterní tiskové konferenci trenér Stanislav Griga. Slovenský kouč nejslavnějšího českého klubu během delšího volna přes léto řešil vady z minulé sezóny.

Článek

"Chtěli jsme odstranit nedostatky z jarní části. To znamená obranu, teď jsme se ještě zaměřili na ofenzívu mužstva. Ale až samotná sezóna ukáže, jak jsme na ligu připravení, jak říká klišé. Každý trenér jde do nového ročníku s očekáváním," uvedl novinářům Stanislav Griga.

Tomu navíc udělal radost zdravotní stav Tomáše Sivoka. Kapitán letenského celku si v přípravě zlomil nohu, ale podle posledních zpráv se zranění hojí líp, než se očekávalo a začátkem příštího týdne by Sivok mohl znovu začít trénovat.

Projev mužstva je taky důležitý

Sparta loni skončila mimo pohárové pozice, zachránilo ji vítězství v Poháru ČMFS. Letos tým bude znovu útočit na nejvyšší příčku. "Pro mě je důležitý i projev mužstva, křivka by měla jít směrem nahoru. Nechceme si ale hrát na alibisty. Pro Spartu nemůže být jiný cíl, než se stát mistrem. Já to cítím stejně, i když to pro mě není jediným kritériem spokojenosti," uvedl Griga.

Sparta má před nadcházejícím ročníkem přetlak na postu útočníků, výrazné zúžení ale nechystá. "Kvalitních útočníků máme několik. Uvidíme, jak se své šance chytí hráči, kteří budou v úvodních kolech hrát. Ale je to post, na kterém se nám vyplatí mít kvalitu zdvojenou. Snad se to podepíše na efektivitě naší hry. V útoku chceme využít i gólové kvality Jana Šimáka," připomněl Griga technického fotbalistu, který působil ve středové řadě.

Spartu znovu čekají boje v pohárové Evropě, tentokrát to ale nebude kvalifikace Ligy mistrů, ale méně prestižní Pohár UEFA. I v ní ale chtějí Letenští uspět. "Je to evropská soutěž a řeknu asi to samé jako třeba dříve trenér Hřebík o Champions League. Chceme taky dojít co nejdál, nejdříve se musíme dostat do základních skupin a pak se případně pokusíme dostat dál. Jsou to další cenné zkušenosti pro hráče, dají se získat peníze. Určitě vše bereme velice vážně," upozornil sparťanský lodivod.

Příprava bez prohry

Důraz ale bude kladen i na domácí soutěž. O největších konkurentech má jasno i kouč Sparty. "Zlobit budou týmy, co byly nahoře minulý rok. K nějaké výrazné změně nedojde. Liberec, Teplice, Slavia bude minimálně mířit do pohárové Evropy. Může se přidat Ostrava nebo Olomouc, kterým se minulý ročník příliš nevyvedl. Hodně silná bude Mladá Boleslav, což už ukázala i minulý rok. Navíc teď byla asi nejvýraznějším hráčem na přestupovém trhu," vyjmenoval největší soupeře Sparty její trenér.

Sparta v přípravě ani jednou neprohrála, z osmi zápasů šestkrát vyhrála a dvakrát remizovala (s rakouským LASK Linec a německým Mnichovem 1860). Pětkrát se v přípravě trefil Miroslav Matušovič, čtyřikrát Jan Šimák. Střelecky se dařilo i navrátilci z Turecka Tomáši Junovi, jenž se trefil dvakrát ve třech zápasech.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články