Hlavní obsah

Liberec obhajobu neslíbil, chce ale opět do pohárů

LIBEREC

Bez okázalých gest a velkých slibů, a také bez odpovídajících posil vstoupí do další ligové sezóny fotbalisté Slovanu Liberec. Od obhájce titulu by se dalo předpokládat, že se bude znovu ucházet na první místo, ale pod Ještědem začínají stejně jako před rokem především s myšlenkami na pohárové příčky. Z nálady uvnitř klubu je však cítit, že motivace jim ani po loňských oslavách nechybí.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto

Článek

V Liberci však mají čtyři dny před premiérovým zápasem v Českých Budějovicích starosti, jak vůbec poskládat útočnou formaci. Po odchodu Zbyňka Pospěcha do Sparty, při Blažkově účasti na mistrovství Evropy devatenáctek a Holendově trestu trenéru Vítězslavu Lavičkovi zbyli pouze dva útočníci. "K dispozici máme Dorta a Radzinevičiuse," konstatoval liberecký kouč.

Rád by si proto přivolal zpět nynějšího sparťana Pospěcha nebo Nezmara z Ružomberku. Oba hráči dali v minulých dnech jasně najevo, že by si návrat k Nise přáli, Pospěch dokonce v pátek sledoval duel bývalých spoluhráčů proti Rennes. Nezmar se zase nechal slyšet v médiích, že nic lepšího by ho nemohlo potkat. "S oběma kluby jsme jednali, ale nyní nelze naznačit, kde je dohoda blíž," prohlásil Lavička.

Obhájí Liberec v nadcházejícím ročníku Gambrinus ligy mistrovský titul?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Jenže Nezmarův návrat asi vezme za své už dnes večer, protože Ružomberok nastoupí k pohárovému utkání ve Švédsku. A pokud by český fotbalista hrál, jeho případný odchod do Liberce padne. "Potřebujeme, abychom měli hráče k dispozici i pro pohárové zápasy, a to by potom Nezmar nemohl být," vysvětlil ředitel Slovanu Libor Kleibl.

Pravděpodobnější se zdá návrat Pospěcha, možná i na přestup. Ani ten by ale v neděli ještě hrát nemohl, protože stejně jako Holenda si přenesl trest z minulé sezóny. Potřebují hotové fotbalisty

V posledních dnech testovali pode Ještědem i řadu exotických tváří, naposledy dnes dva hráče z Kostariky a Brazílie. "Všechno jsou to nadějní chlapci, ale my v naší situaci potřebujeme hotové fotbalisty," prohlásil Kleibl a naznačil, že tudy cesta posilování nepovede.

Na jiných postech sestavy se podařilo díry zacelit, především pak na postu defenzivního záložníka, kde odcházejícího Abraháma nahradil příbramský Frejlach. "Má před sebou velkou budoucnost, tam se nám podařilo odcházejícího hráče dobře nahradit," míní Lavička.

Před čtyřmi lety po zisku titulu tým ustrnul, skončil na čtvrtém místě. Nyní se prý budou ve Slovanu snažit, aby je takový propad nepotkal. "Cítím na hráčích, že je loňský titul neuspokojil. Máme před sebou velké úkoly v podobě boje o Ligu mistrů a boj o obhajobu. Proto chci věřit tomu, že naše úsilí bude stejné jako před rokem," uvedl liberecký trenér. Zápotočný definitivně zůstává

Největší posilou pro jeho tým nakonec bude stoper Tomáš Zápotočný, kterému znovu nevyšel avizovaný přestup do tureckého Manisasporu. "Všechny námluvy skončily, zůstávám v Liberci," prohlásil liberecký kapitán, který se může v případě nouze stát pro ligový start útočníkem. V minulosti už několikrát předvedl, že mu podobná změna rolí vůbec nevadí. "Nemám s tím problém, v případě nouze začnu vpředu," řekl Zápotočný.

Liberečtí fotbalisté připravují pro fanoušky jednu novinku v podobě dresů pro zápasy mimo svůj stadion. "Vyšli jsme vstříc našemu sponzorovi společnosti Betandwin a budeme hrát v jeho barvách. Na dresu bude převládat žlutá barva doplněná černou," vysvětlil Kleibl. Domácí zápasy odehrají Severočeši v bílém.

Reklama

Související témata: