Hlavní obsah

Derby je pro Spartu zápas roku, vyhlašuje Ital. S Rosickým do něj půjde silnější

Praha

Pár náznaků zlepšení už během zpackaného začátku sezóny měli. V následujícím zápase je ovšem nikdy nepotvrdili. Proto je otázkou, jak fotbalisté Sparty v neděli zvládnou derby na Slavii, na něž se po reprezentační přestávce naladili výhrou 2:0 nad Karvinou. „Teď si užijeme vítězství, ale derby bude úplně jiný zápas,“ uvědomuje si obránce David Hovorka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Andrea Stramaccioni se během utkání radí s Tomášem Rosickým.

Článek
Fotogalerie

Ještě před reprezentační pauzou by byl obhájce titulu jasným favoritem derby. Slavii však vyvstal problém. Tomáš Rosický se zrovna těsně před vzájemným duelem po 17 letech vrátil do základní sestavy Sparty. Hned dal gól a svým výkonem šestatřicetiletý záložník potvrdil, že pokud je zdravý, svými kvalitami pořád v české lize vyčnívá.

Letenští pochopitelně doufají, že návrat Malého Mozarta může znamenat očekávaný zlom v sezóně.

„Derby je pro nás zápas roku a jsem rád, že do něj vstoupíme v dobré kondici. Slavia není lehký soupeř, ale je důležité, že do derby půjdeme i s Tomášem Rosickým. A týmový výkon proti Karviné by nám mohl pomoci," doufá trenér Andrea Stramaccioni.

Slavii mohou přeskočit

Špílmachra chtěl do základní sestavy nasadit již dřív. Před pauzou ovšem Rosický onemocněl a dostal antibiotika. V neděli trochu překvapivě zvládl 85 minut a střídán byl jen proto, aby si užil ovací vestoje.

„Ke konci jsem se na hřišti motal a měl toho plné zuby. Ale že jsem zvládl tolik minut, mi určitě jen pomůže a příště budu fyzicky ještě lépe připraven," pochvaluje si bývalý kapitán národního týmu.

Na Slavii teď Sparta ztrácí jediný bod. „Určitě nám nedělní výhra může pomoci. Velice povzbuzující je, že když vyhrajeme derby, tak jdeme před Slavii," těší Rosického.

Jenže zatímco ofenzíva se jeho návratem zvedla, v obraně jsou Letenští dál děraví. „Máme okna a každý vidí, že nám do nich útočníci běhají," uznává stoper David Hovorka.

„Lepší tým by nás potrestal," varuje také Rosický.

Brankáři už mají jasno

Proto je pro Spartu tak důležité, že se vyjasnila situace ohledně brankářů. Tomáš Koubek už září ve Francii a proti Karviné mužstvo podržel Martin Dúbravka, který se v dresu slovenské reprezentace zaskvěl proti Anglii ve Wembley.

„Mám za Dúbravku radost. Od začátku jsme věděli, že nebude snadné mít v kádru tři kvalitní gólmany, dva z nich z národních týmů a jednoho tak zkušeného. Jsem šťastný, že Koubek dostal dobrou příležitost v zahraničí, a zároveň že je teď naše situace jasná - Martin je náš brankář, David Bičík fantastická dvojka," kvituje Stramaccioni.

Veškeré sparťanské plány a iluze směrem k derby se však nakonec stejně stočí k osobnosti Tomáše Rosického.

„Nejlepší fotbalista, vedle kterého jsem kdy na hřišti mohl hrát. Už jen přehledem a fotbalovou inteligencí..." smeká Hovorka.

Reklama