Hlavní obsah

Zemřel československý fotbalista Zdeněk Šreiner, olympijský vítěz z Moskvy

Aktualizováno

Ve věku 63 let v úterý po těžké nemoci zemřel bývalý fotbalový reprezentant Zdeněk Šreiner. Někdejší záložník Baníku Ostrava získal v roce 1980 s československým týmem zlaté medaile na olympijských hrách v Moskvě. Baník o jeho úmrtí informoval na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Radek Slončík a Zdeněk Šreiner při oslavě šedesátých narozenin.

Článek

Šreiner s Baníkem vybojoval dva mistrovské tituly v letech 1980 a 1981. S ostravským týmem slavil také zisk Československého poháru v roce 1978 a v následující sezóně postup do semifinále tehdejšího Poháru vítězů pohárů.

Vedle startů za olympijský výběr si Šreiner připsal i šest utkání za reprezentační áčko. Na hrách v Moskvě se gólem podílel na semifinálovém vítězství 2:0 nad Jugoslávií.

"Zdeněk Šreiner patří neodmyslitelně k symbolům nejslavnější éry Baníku z přelomu 70. a 80. let. Na Bazaly přišel po prvním mistrovském titulu v roce 1976 za kouče Jiřího Rubáše ze sousedních Vítkovic a houževnatý a běhavý středopolař se rychle stal jedním z pilířů mimořádně silného a úspěšného celku, který v letech 1980 a 1981 vybojoval dva mistrovské tituly," připomíná nekrolog na klubovém webu.

Za Baník nastoupil v československé lize k 291 utkáním, ve kterých vstřelil 33 gólů a odehrál řadu těžkých bitev v pohárové Evropě.

"Spolu s Vernerem Ličkou, Petrem Němcem a Zdeňkem Rygelem patří do skupinky čtyř hráčů, kteří mají v kolekci triumf s Baníkem v ligové soutěži, Československém poháru a navrch zlato z olympijských her 1980 v Moskvě," připomíná Šreinerův bývalý klub.

Kariéru končil záložník v nižších soutěžích ve francouzském AS Beauvais a rakouském St. Pöltenu. I poté, co pověsil kopačky na hřebík, žil v Ostravě. Dokud mu to zdraví dovolilo, nastupoval za starou gardu Baníku a chodil sledovat ligové zápasy áčka.

Reklama

Související témata: