Hlavní obsah

Hrdý kouč Jablonce: Nebojím se Sparty ani reakcí fanoušků

Karel FeltSport.czPrávo

Loni na jaře vedl fotbalisty Sparty a po dlouhé době s nimi vyhrál nad Plzní. Přestože byla jeho mise úspěšná, musel se z Letné poroučet. Dnes se tam trenér Petr Rada vrátí s Jabloncem, který na jaře ještě neprohrál.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Petr Rada.

Článek

Jaký to bude pocit?

Těším se. Vážím si toho, že jsem mohl pracovat v největším českém klubu, byť to bylo jen na deset kol. Poznal jsem, jak Sparta funguje, jsou tam lidé, s nimiž jsem si vytvořil hezký vztah. Nemám se za co stydět. Vždyť jsme porazili Plzeň, a nebýt hodně sporné penalty, vyhráli bychom i na Slavii. Přijedu se vztyčenou hlavou, ale budu chtít vyhrát.

Neobáváte se nějakých negativních reakcí fanoušků?

Když jsem tam jako trenér přicházel, nevítali mě zrovna vlídně. Někomu vadilo, že jsem byl ve Slavii, jiní si možná vzpomněli na utkání, které jsme na Letné s Teplicemi prohráli 0:1 po penaltě, o které sám David Lafata řekl, že ji přihrál. Tehdy jsem vstoupil na trávník, ale ne proto, abych spílal rozhodčímu. Snažil jsem se uklidnit své hráče, aby někdo nedostal červenou, když už ji měl za protesty Vachoušek. Tehdy kotel skandoval „Rada ven!". Loni na jaře mě ale po výhře nad Plzní vyvolávali. Spousta sparťanů mi pak děkovala za práci, kterou jsem tam odvedl, a litovali, že jsem nezůstal. Uvidíme, co bude teď, ale Sparty ani negativních reakcí fanoušků se nebojím.

Přebolel už rozchod po minulé sezóně?

Samozřejmě jsem chtěl zůstat, ale vize majitele klubu Daniela Křetínského byla jiná. Kolikrát jsem přemýšlel, co by bylo, kdybych zůstal. Troufnu si říct, že bychom nebyli třináct bodů za Plzní a Slavii bychom šlapali na paty.

Spartu jste viděl na vlastní oči v neděli v Plzni, našel jste slabiny, které byste mohl s Jabloncem využít?

Přece nečekáte, že vám nějaké řeknu... Sparta se pod Pavlem Hapalem hodně zvedla, její hra už má řád a není horší než Plzeň nebo Slavia. Je na tom rozhodně lépe než za Stramaccioniho. Nastupuje víc českých hráčů a jde nahoru. Už neplatí, že hraje dobře první poločas a pak odejde. Dokáže být koncentrovaná na celý zápas. Je to prostě už jiná Sparta.

V Jablonci i na Letné jste vedl kanonýra Lafatu. Teď se ho asi bát nemusíte...

Vy víte, že nebude hrát? David teď sice nenastupuje v základu, ale pořád má kvalitu a gólový instinkt. Na Letné, kde to zná, je ještě nebezpečnější. Navíc na hřišti je hodně hráčů, kteří mu dokážou dát centr nebo přihrávku, jakou potřebuje. My ale nemáme strach ani z Lafaty, ani ze Šurala, Vaška Kadlece nebo dalších hráčů. Cítíme k nim jen respekt, který si zaslouží.

Po vítězné sérii jste dvakrát remizovali. Nemáte obavu, že to otřáslo psychikou hráčů?

To si nemyslím. Je pravda, že v Mladé Boleslavi jsme odehráli nejhorší první poločas za celé jaro, proti Olomouci už jsme ale byli většinu zápasu lepší, vytvořili si šance, chyběl tomu jen gól. Hráčům jsem řekl, že není důvod věšet hlavy. Nežili jsme v euforii, že všechno na jaře vyhrajeme.

Čeká vás Sparta, v úterý pohárové semifinále ve Zlíně, pak liga s Libercem. Bude to deset klíčových dnů jara?

Jsou to hodně důležité zápasy, ale v lize budou klíčové i ty zbývající. Máme před sebou ještě sedm utkání a já věřím, že jich bude i s pohárovým finále osm. Až potom můžeme začít počítat. Teď ale hráčům zdůrazňuju, aby nepřemýšleli, co kdy bude, ale koncentrovali se na pátek.

Reklama

Související témata: