Hlavní obsah

Vše pro kapitána! Lafata se ve sparťanském zápase roku loučí s Letnou

Praha

Prakticky od samého začátku bylo jasné, že sezóna pro ně bude ztracená. Jistá záchrana jim však stále kyne. Přímý postup do Evropské ligy. Aby však fotbalisté pražské Sparty nakonec třetí místo v konečně tabulce obsadili, potřebují dnes bezpodmínečně porazit Olomouc, nejlépe o dvě branky. Sparťanský zápas roku má ještě o rozměr víc. S Letnou se loučí kapitán David Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata oslavuje svůj poslední gól proti Zlínu.

Článek

Vše pro kapitána! Přímý duel o třetí příčku je motivující sám o sobě. Zpříjemnit však kanonýrovi domácí loučení, je také v sázce.

„Většina fanoušků přijde kvůli Lafimu. Uděláme maximum, aby se tady rozloučil důstojně," ujišťuje Josef Šural, který navléká kapitánskou pásku v případě, že David Lafata není v základní sestavě.

„Když na hřišti necháme všechno, protože Lafi na hřišti vždycky všechno nechal a stále nám jde tak trochu příkladem, tak to bude dobré a vyhrajeme," přeje si Lukáš Štetina.

Zachránit, co se dá...

Pátá Sparta ztrácí na třetí Sigmu tři body, navíc na Hané na podzim prohrála 0:1. Na bronzovou příčku si brousí zuby také čtvrtý Jablonec.

„Pokud vyhrajeme, můžeme Olomouc v tabulce předstihnout. Proto si troufnu říct, že nás čeká nejdůležitější zápas roku. Nemáme za sebou zrovna povedenou sezónu, ale musíme se teď ještě snažit zachránit, co se dá a postoupit do Evropské ligy," zdůrazňuje na klubovém webu záložník Nicolae Stanciu.

„Teď už hrajeme play off o Evropskou ligu. Předkola máme zajištěná, ale jdeme za třetím místem. Všechny varianty známe, může rozhodovat vzájemný zápas i skóre. V první řadě však musíme zvládnout zápas, jakkoliv, pak se můžeme bavit dál," uvědomuje si Šural.

Kouč z Hané versus Olomouc

Zápas je pikantní pro oba stratégy na lavičkách. Kouč Sparty Pavel Hapal je odchovancem Olomouce, trenér Sigmy Václav Jílek zase ještě nedávno působil ve Spartě.

„V Olomouci jsem vyrůstal, dělal tam první fotbalové kroky a žiju tam. Pro mě určitě specifický zápas," netají Hapal.

„Sparta je obrovský favorit, byť je v tabulce za námi. Pro ně je jednoznačný cíl, oni musí a my chceme. Dopředu říkám, že tam nepojedeme utkání nějak odehrát a spoléhat se na poslední zápas. Mužstvo má svoji sílu, nějak se prezentuje a nebudeme nic měnit podle soupeře," ujišťuje Jílek.

„Pro vítězství uděláme maximum. Musíme reagovat na zranění Kadlece a Drchala, ale máme široký kádr, takže věřím, že zbytek mužstva bude připravený. Hodně nám pomohl minulý zápas v Jihlavě," dodává Hapal.

Zápas 29. ligového kola Sparta - Olomouc se hraje v sobotu od 16:00. Přímý přenos vysílá ČT2, on line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama