Hlavní obsah

Z Evropy postoupí přímo na fotbalové MS 2010 jen vítězové skupin

HEERENVEEN

Na fotbalové mistrovství světa v roce 2010 postoupí z Evropy přímo jen vítězové devíti kvalifikačních skupin, dalších osm týmů se utká v play-off o zbylá čtyři místa. O modifikovaném systému evropské kvalifikace pro turnaj v Jihoafrické republice rozhodl na svém zasedání v nizozemském Heerenveenu výkonný výbor evropské fotbalové unie UEFA.

Článek

Podle nového formátu se 53 reprezentačních celků rozdělí do osmi skupin po šesti týmech a jedné pětičlenné. Vítězové si zajistí přímý postup na šampionát, osm nejlepších mužstev z druhých příček se o čtyři zbývající místa utká v baráži, která se bude hrát tradičně na dva zápasy systémem doma - venku.

Oproti kvalifikaci na loňské mistrovství světa byl systém výrazně změněn. O účast na turnaji v Německu hrálo 51 evropských národních týmů v osmi skupinách, z nichž byly tři sedmičlenné. Na šampionát postupovali přímo vítězové a dva nejlepší celky z druhých míst, zbylých šest se utkalo o tři místa v baráži.

Vrcholní fotbaloví funkcionáři také rozhodli o tom, že po každém utkání na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku v příštím roce se hráči vybraní pro dopingovou kontrolu podrobí krevním testům. Přísné testy budou probíhat také během přípravy všech zúčastněných týmů.

Izraelské týmy mohou hrát mimo Tel Aviv

Dalším verdiktem vedení UEFA bylo zrušení dvou duelů ve skupině A kvalifikace o postup na EURO 2008 mezi Ázerbájdžánem a Arménií. Svazy obou zemí, které mezi sebou dlouho válčily o Náhorní Karabach, se totiž nedokázaly dohodnout na místu konání obou duelů. Zatímco Arménové chtěli hrát tradičním systémem doma - venku, jejich soupeř s nimi odmítl hrát na domácí půdě a navrhoval obě utkání odehrát na neutrální půdě. Oběma týmům bylo za zrušené zápasy přiděleno nula bodů.

Řídící orgán evropského fotbalu rozhodl navíc i o tom, že izraelské týmy můžou hrát mezinárodní a pohárová utkání mimo Tel Aviv. "Zhodnotili jsme bezpečnost v zemi a rozhodli se zákaz zrušit," napsala UEFA v prohlášení. Podle jejího rozhodnutí se kvůli situaci na Blízkém východě nesměly v Izraeli hrát z bezpečnostních důvodů žádné mezinárodní zápasy, později bylo povoleno jejich konání v Tel Avivu.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín