Hlavní obsah

Ve fotbalové jednadvacítce finišuje i boj o nominaci

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Poslední přípravný dvojzápas před zveřejněním nominace na červnové mistrovství Evropy čeká českou fotbalovou reprezentaci do 21 let. A hráči, kteří o ni bojují, tak mají v duelech s Běloruskem a Francií velkou šanci říci si o místo v sestavě pro blížící se turnaj v Dánsku.

Článek

Mladí Češi už patnáct zápasů drží neporazitelnost a jejich série projde další zkouškou v pátek, kdy v Uherském Hradišti hostí dalšího účastníka ME Bělorusko. V úterý pak v Olomouci přivítají Francii.

Bez stabilní pětky 

Jednadvacítka se při zápasech na moravské půdě musí obejít bez pěti stabilních hráčů, protože brankář Tomáš Vaclík, záložníci Jan Morávek s Adamem Hlouškem a útočníci Václav Kadlec s Liborem Kozákem jsou s reprezentačním A-týmem ve Španělsku. Šanci proto dostali čekatelé na šanci z širšího kádru a kouč "lvíčat" Jakub Dovalil je sám zvědav na to, jak s příležitostí naloží.

"Jak se teď budou prezentovat, může to napovědět o jejich možné nominaci na evropský šampionát. Samozřejmě bude důležité, jak jim vyjde závěr sezóny v klubech, ale i utkání proti Bělorusku a Francii budou při mém rozhodování hrát roli," řekl Dovalil.

Ukázat se budou chtít hlavně útočník Zdeněk Ondrášek a záložníci Jiří Valenta s univerzálem Zdeňkem Šmejkalem. Právě ti jsou v širším kádru jednadvacítky, teď dostali pozvánku a mohou o nominaci bojovat. "Faktem je, že celkově máme kádr dost vyrovnaný a je v něm velká konkurence. Na druhou stranu během kvalifikace nám už osa týmu vykrystalizovala, otazníků při skládání týmů už tolik není. Ale pořád existují," uvedl Dovalil.

Kouč nominaci na červnové ME oznámí na konci května, v červnu Češi sehrají těsně před mistrovstvím už zřejmě jen generálku. Ale to už bude o složení týmu pro turnaj dávno jasno. Dovalil se těší na to, že nadcházející dvojzápas s Běloruskem a Francií bude dobrou prověrkou a odhalí možnosti jednotlivých hráčů. "Bělorusko jede stejně jako my na šampionát, takže to mluví za všechno. A o kvalitě Francie je zbytečné hovořit. Ukáže nám to hodně," těšil se Dovalil.

Konfrontaci s Běloruskem Dovalil vítá i proto, že ve skupině na ME Češi narazí na Ukrajinu, která vyznává podobný styl hry jako páteční soupeř mladých Čechů. Není ale jisté, zda v pátek nastoupí stoper Marek Suchý. Zadák Spartaku Moskva má zhmožděný palec na noze a o jeho startu se rozhodne zřejmě až před zápasem.

Reklama

Související témata: