Hlavní obsah

Hráčům kopačky nevybírám, reagoval Šilhavý na vyrovnání, které nemuselo přijít

zp, dosSport.cz

Spokojený byl navýsost. Aby ne, když jeho tým uhrál v druhém vystoupení na šampionátu remízu 1:1 s vicemistry světa Chorvaty. A kdyby jen to - získaným bodem přidaným ke třem z úvodní konfrontace proti Skotům povýšil své postupové naděje, takže účast v osmifinále mistrovství Evropy dostala pro českou reprezentaci po pátečním zápase v Glasgow reálné kontury. „Bod je to cenný, ale uvidíme, zda bude stačit,“ krotil kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý všeobecný optimismus.

Hráčům kopačky nevybírám, reagoval trenér Jaroslav Šilhavý na vyrovnávací gólVideo: Sport.cz, UEFA

 
Článek
Fotogalerie

Proč taková opatrnost? Máte po dvou utkáních čtyři body a aktivní skóre 3:1 k tomu, což vzhledem k momentální konstelaci v ostatních skupinách vaše postupové naděje hodně povyšuje...

Pochopitelně že se teď počítá, samozřejmě že i my matematiku vnímáme, ale raději počkáme, jak se všechno vyvine. Můžeme postoupit, můžeme skončit ve skupině i druzí, což ale nezáleží jen na nás. Teď se musíme soustředit na poslední zápas. Možná už budeme vědět, zda postupujeme, možná ale také ne, zvládnout ho však musíme.

A když ho zvládnete, můžete nakonec skupinu vyhrát.

Myslet si něco takového by bylo hodně troufalé. Čeká nás Anglie, na kterou se teď budeme všichni těšit.

Zvlášť poté, co jste duel s Chorvatskem tak perfektně zvládli.

Remíza s tak silným soupeřem je samozřejmě nesmírně cenná. Zvlášť, když i hra byla celkem vyrovnaná. Soupeř měl hlavně v druhém poločase trochu větší kvalitu v útočných akcích, přesto inkasovaná branka mrzí.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Určitě i proto, že se zrodila po standardní situaci rozehrané Chorvaty daleko od Vaclíkovy brány.

Nebyli jsme v úvodu druhé půle koncentrovaní, proto jsme takovou branku dostali. A nemuseli jsme ji dostat.

To by ovšem chtělo, aby si Coufal obul kopačky, ve kterých by mu to neklouzalo.

Já hráčům kopačky nekontroluji. Oni musí vědět, jaké si obují a zda zvolí kolíky, lisovky nebo lisokolíky. Zvolil špatné obutí, což potvrzuje, že si nechal v druhé půli přinést jiné.

Zato Patrik Schick zvolil zase kopačky správné. Neměl jste ale přece jen obavy, když se po faulu Lovrena hrnul celý otřesený a zakrvavený k exekuci penalty? Zvlášť když staré fotbalové moudro praví, že faulovaný hráč by pokutový kop provádět neměl.

Výjimka potvrdila v tomto případě pravidlo.

Foto: Petr David Josek, Reuters

Krvácející český útočník Patrik Schick po faulu od Chorvata Dejana Lovrena.

Skutečně vám nezatrnulo? Opravdu jste se na Schickovu exekuci díval?

Patrik byl odhodlaný, spoluhráči mu také věřili. Však také hned křičeli na kustody, aby Patrikovi přinesli čistý dres a on mohl penaltu zahrávat. Věřil si, že ji promění. A já stejně tak věřím, že neřekl na šampionátu poslední slovo a svými góly náš požene dál.

Překvapilo vás, že jste s Chorvaty sehráli tak vyrovnanou partii a v některých fázích je dokonce přehrávali, o čemž ostatně vypovídají i zápasové statistiky.

Trochu ano. Soupeř musel vyhrát nebo alespoň remizovat, takže postavil hodně ofenzivní sestavu. Chorvati ale nebyli moc aktivní v napadání, takže nás nechali kombinovat. Možná jsme měli být odvážnější v koncovce a využít toho. Pravdou ale také je, že v druhém poločase byli v ofenzívě aktivnější, a i útoky měli nebezpečnější, takže remíza je spravedlivá.

Foto: Andy Buchanan, Reuters

Chorvatský brankář Dominik Livakovič právě inkasoval z penalty od Patrika Schicka.

K eliminovaní chorvatských techniků pomohlo určitě i nasazení Tomáše Holeše, který měl nejspíš dohlížet na Luku Modriče. Ten sice hrál hodně stažený, nicméně váš tah vyšel a mužstvu pomohl.

Modrič hrál hodně z pole, bral si míče, rozehrával je a zakládal akce, takže Holeš byl v sestavě právě ze zmiňovaného důvodu. Plnil v ní roli šestky, se Součkem se vzájemně doplňovali a podíleli se nejen na bránění, ale i výstavbě útoků. Proto jsem s ním byl spokojený.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: