Hlavní obsah

Poklekneme, ujišťují Angličané. V Maďarsku čekají smršť rasismu a nenávisti, FIFA v pozoru

Z čistě sportovního hlediska by nešlo zase o takový šlágr, ale vzhledem k dalším okolnostem se bude do Budapešti na čtvrteční kvalifikační zápas o postup na MS 2022 mezi domácím Maďarskem a Anglií upírat pozornost celé Evropy. FIFA zařadila zápas na „červenou listinu“ a vyslala do metropole na Dunaji posílený tým pozorovatelů sledující rasistické či jiné nenávistné projevy na stadionu.

Foto: Profimedia.cz

Angličtí fotbalisté pokleknou i před zápasem v Maďarsku.

Článek

Maďarsko má v tomto směru už několik škraloupů během krátké doby. Země vyfasovala za rasistické pokřiky a homofobní transparenty během nedávného EURO pokutu 100 tisíc eur a trest uzavření stadionu na dva zápasy plus jeden podmíněně.

Jenže tento trest spadá do akcí pořádaných UEFA, zatímco probíhající kvalifikaci na MS pořádá FIFA, takže Maďaři mohou do hlediště Puskas Areny, kde se očekává více než 60tisícová návštěva.

Co Angličany může čekat, naznačil červnový přípravný zápas Maďarů s Irskem. Hráči ostrovního týmu podle současných zvyklostí před zápasem poklekli (na podporu hnutí Black Lives Matter), za což sklidili z tribun bučení a pískot.

Chování reprezentantů se navíc zastal premiér země Viktor Orbán.

„Když jste hostem v nějaké zemi, pak musíte chápat její kulturu a neprovokovat. Neprovokujte hostitele. Na toto gesto (pokleknutí) můžeme nahlížet jen z našeho kulturního pohledu jako na nesrozumitelné a jako na provokaci. Fanoušci jen reagovali tak, jak se obvykle reaguje na provokaci. Ne vždy k tomu využili tu nejelegantnější formu, ale musíme pochopit jejich důvody. S fanoušky souhlasím,“ uvedl den po zápase na tiskové konferenci Orbán.

Rasistické a homofobní chování fanoušků pak bylo k vidění i během zmíněného EURO v zápasech s Francií a Portugalskem.

„Každý od Ronalda po hráče Francie byl urážen. Došlo i na opičí skřeky. To všechno vedlo ke třízápasovému trestu od UEFA,“ vysvětlil Piara Powar, šéf Fare Network, která je od FIFA pověřená monitorováním dění během zápasů.

Powar také oceňuje odhodlání Angličanů držet se svého rituálu i s vědomím, že budou na stadionu nejspíš čelit hodně nepřátelskému prostředí.

„Je to velmi statečný krok. Za to jim musíme dát kredit, že se drží svých principů a toho, v co věří. Jde o nový typ hráčů, kteří si plně uvědomují svoji sociální zodpovědnost a šanci, kterou vytváří,“ chválil Powar.

Reklama

Související témata: