Hlavní obsah

Policie navrhla obžalobu v případu korupce v HFK Olomouc

OLOMOUC

Police ukončila vyšetřování případu týkajícího se korupční aféry ve fotbalové klubu 1. HFK Olomouc s návrhem na obžalobu. V kauze jsou obviněni předseda klubu Vladimír Dostál, rozhodčí Bohuslav Krátký a další arbitr Václav Zejda. Po sportovní stránce však klubu postih momentálně nehrozí. Disciplinární komise ČMFS v květnu řízení zastavila a Dostál i klub vyvázli bez trestů.

Foto: PRÁVO

Jméno sudího Václava Zejdy figuruje v kauze HFK Olomouc.

Článek

Předseda disciplinárky Alexander Károlyi nicméně tehdy upozornil, že po pravomocném rozhodnutí soudu má disciplinární komise možnost se k případu vrátit.

O podání obžaloby rozhodne státní zástupce během dvou týdnů. "Vyšetřování je ukončeno, je tam návrh na podání obžaloby u obviněných z podplácení, přijímání úplatku a z pomoci k trestnému činu podplácení. Kvalifikace se nezměnila. Na vypracování rozhodnutí máme lhůtu 14 dnů," řekl olomoucký státní zástupce Radek Bartoš.

Podle žalobce předseda holického klubu Dostál čelí podezření, že slíbil za zmanipulování loňského utkání druhé ligy s Vítkovicemi Zejdovi, který zápas pískal, přibližně 100 000 korun. Roli prostředníka údajně sehrál rozhodčí Krátký. Stěžejními důkazy jsou telefonní odposlechy.

Dostál čelí obvinění z podplácení, Krátkého policie viní z pomoci k trestnému činu podplácení a Zejdu z přijetí úplatku.

Předání úplatku nebylo prokázáno

Krátký se podle žalobce s oběma znal a zkontaktoval je. Jestli byl úplatek nakonec opravdu předán, jasné není. "Nebylo to prokázáno. Trestným činem však je už to, že někdo slíbí úplatek nebo si ho nechá slíbit," uvedl již dříve státní zástupce.

Sudí Zejda je jednou z hlavních postav korupčního skandálu v českém fotbale. Spolu s dalšími rozhodčími a funkcionáři Zejda s Krátkým nedávno usedli na lavici obžalovaných v případu zmanipulovaných výsledků týmu 1. FC Synot (dnes 1. FC Slovácko) a jeho jméno figuruje i v dalších případech.

Dostál, Krátký i Zejda obvinění odmítají. Všichni už také proti němu podali stížnost.

I přes údajnou korupci klub 1. HFK Olomouc v předminulé sezóně sestoupil z druhé ligy, po uplynulém ročníku se však do ní vrátil jako vítěz Moravskoslezské fotbalové ligy.

Reklama