Hlavní obsah

Případ korupční aféry HFK Olomouc míří k soudu

PRAHA

Případ korupční aféry fotbalového klubu 1. HFK Olomouc, ve kterém jsou podezřelí rozhodčí Václav Zejda, Bohuslav Krátký a předseda holického klubu Vladimír Dostál, míří k soudu. Státní zástupce v těchto dnech všechny tři obžaloval a případ předal olomouckému okresnímu soudci.

Foto: koláž Sport.cz

fotbalová korupce

Článek

"Na všechny obviněné jsem podal obžalobu. Vladimír Dostál je obžalován z podplácení, Bohuslav Krátký z pomoci k trestnému činu podplácení a Zejda z přijetí úplatku. Kvalifikace se nezměnila," řekl v pondělí státní zástupce Radek Bartoš.

Upřesnil, že za přijímaní úplatku hrozí až dva roky vězení a za podplácení rok. "V tomhle případě obecně by bylo možné uložit i zákaz činnosti. Uložit jej může disciplinární komise, ale i soud," uvedl žalobce. Fotbalová disciplinárka v květnu řízení v případu zastavila, její předseda Alexander Károlyi nicméně tehdy upozornil, že po pravomocném rozhodnutí soudu má komise možnost se k případu vrátit.

Všichni tři obžalovaní svou vinu hned na začátku vyšetřování popřeli. Po zahájení trestního stíhání nikdo z nich nevypovídal.

Zejda údajně dostal slíbených přibližně 100 000

Podle žalobce předseda holického klubu Dostál čelí podezření, že slíbil za zmanipulování loňského utkání druhé ligy s Vítkovicemi Zejdovi, který zápas pískal, přibližně 100.000 korun. Roli prostředníka údajně sehrál rozhodčí Krátký. Stěžejními důkazy jsou telefonní odposlechy.

Krátký se podle žalobce s oběma znal a zkontaktoval je. Jestli byl úplatek nakonec opravdu předán, jasné není. "Nebylo to prokázáno. Trestným činem však je už to, že někdo slíbí úplatek nebo si ho nechá slíbit," uvedl již dříve státní zástupce.

Sudí Zejda je jednou z hlavních postav korupčního skandálu v českém fotbale. Spolu s dalšími rozhodčími a funkcionáři Zejda s Krátkým nedávno usedli na lavici obžalovaných v případu zmanipulovaných výsledků týmu 1. FC Synot (dnes 1. FC Slovácko) a jeho jméno figuruje i v dalších případech.

I přes údajnou korupci klub 1. HFK Olomouc v předminulé sezoně sestoupil z druhé ligy, v uplynulém ročníku se však do ní vrátil jako vítěz Moravskoslezské fotbalové ligy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články