Hlavní obsah

Podolski: Máme na to být mistry Evropy

Německý fotbalista Lukas Podolski byl na nedávno skončeném mistrovství světa vyhlášen nejlepším mladým hráčem šampionátu. Němci získali překvapivě před vlastními fanoušky bronzové medaile, Podolski je přitom přesvědčen, že tým má na to vyhrát za dva roky mistrovství Evropy. Dále v rozhovoru pro deník Právo hovořil o podpoře fanoušků, nebo novém angažmá.

Článek

Byl jste vyhlášen nejlepším mezi mladými hráči šampionátu. Co to pro vás s odstupem času znamená?

Stále to samé. Je to super. Ocenění nepatří jen mně, ale celému mužstvu. Bez něj bych na ně nedosáhl. Přesto bych tuto cenu a třetí místo vyměnil za titul.

Německé mužstvo ale zanechalo i přes třetí místo velmi dobrý dojem. Překvapila vás obrovská přízeň fanoušků?

Velice příjemně. Přece jenom všichni chtěli titul a my jsme to přání nesplnili. V utkání o třetí místo jsme ale chtěli dokázat, že nás z boje o titul nevyřadil lepší soupeř, ale šťastnější. To se nám snad podařilo. Naši fanoušci byli fantastičtí. Oni jsou, na rozdíl od nás, mistry světa.

S Miroslavem Klosem jste vytvořili nejproduktivnější útočnou dvojici. Jak se vám s ním hrálo?

Báječně, což už jsem řekl několikrát. Miro je nejen nejlepší střelec šampionátu, ale nahrál mi i na dva góly. Hrát s takovým borcem je radost a pro mne jako mladého útočníka i cenná zkušenost.

Má tento útok a toto mužstvo perspektivu?

Samozřejmě, protože tým je hráčsky, lidsky i věkově dobře složený. Myslím si dokonce, že jsme schopni se ještě zlepšit. Máme na to být za dva roky mistry Evropy. A vzhledem k mládí osy týmu můžeme pomýšlet i na úspěch na příštím světovém šampionátu. Těším se na další zápasy v dresu tak skvělého mužstva.

Těsně před mistrovstvím jste přestoupil z Kolína nad Rýnem do Bayernu. Neobáváte se velké konkurence v útoku?

Neobávám, jinak bych do Mnichova nešel. Naopak cítím další šanci fotbalově růst a věřím, že se prosadím. Chtěl bych se ještě víc ukázat v mezinárodním fotbale a Bayern je k tomu nejlepší krok, jaký jsem v tuto chvíli mohl v Německu udělat.

Stihl jste na šampionátu sledovat i další týmy a hráče?

Jen okrajově, ale viděl jsem několik dobrých zápasů a mužstev. Vedle stálic zazářilo několik mladých hráčů, k nim patří i spoluhráč Bastian Schweinsteiger. Samozřejmě došlo i k několika překvapením, jako bylo vyřazení Brazílie, ale to k fotbalu patří. Myslím si, že Německo světu dokázalo, že umí perfektně zorganizovat tak obrovskou akci, jakou byl tento šampionát. I z toho mám radost.

Šampionát je minulostí, jak na něj budete vzpomínat?

Jako na největší sportovní zážitek v kariéře, který hned tak něco nepřekoná. Snad jen ještě větší úspěch. Chci si teď užít volno, odpočinout si a všechny myšlenky, vzpomínky a zkušenosti si pěkně v klidu a tichu utřídit.

Blíží se kvalifikace mistrovství Evropy, co od ní očekáváte?

Jednoznačně postup, bez ohledu na sílu soupeřů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín