Hlavní obsah

Na Angličany a Brazilce povolal Šilhavý i slávistu Krále

Praha
Aktualizováno

Doslova zářnou kariéru nastartoval Alex Král po přestupu do pražské Slavie. Nejenže se okamžitě prosadil do kádru ligového lídra, ale reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý ho nominoval i k nadcházejícím březnovým zápasům národního týmu v Anglii (22.3. v Londýně) a doma proti Brazílii (26.3. v Praze). Ve dvacetičlenném kádru se objevuje mezi šesticí slávistických fotbalistů i další hráč z Edenu Ondřej Kúdela, který rovněž nemá na kontě ani jeden start za národní tým.

Nominace fotbalové reprezentace na Anglii a BrazíliiVideo: Sport.cz

 
Článek

Nový kouč národního týmu Šilhavý na podzim zachránil reputaci českého fotbalu v Lize národů a nyní na něj čekají dvě utkání pravdy. „Výjimečné zápasy, které budou vyžadovat výjimečné výkony. Pokud je podáme, máme šanci uspět," je reprezentační trenér přesvědčen, že jak při vstupu do kvalifikace o EURO 2020 22. března v londýnském Wembley proti Anglii, tak o čtyři dny později v pražském Edenu v přátelském střetnutí proti Brazílii jeho tým obstojí a naváže na podzimní výkony v Lize národů.

Tři jména dodatečně

Do kádru, na které zmiňované duely čekají, zatím Šilhavý povolal dvacet hráčů, přičemž tři další nominuje dodatečně z dlouhého seznamu náhradníků pod čarou. Mezi nimi jsou například Vladimír Darida z berlínské Herthy, který po lehčím zranění teprve začíná s tréninkem, ale i třeba Libor Kozák, který se v zimě vrátil ze zahraničního angažmá do Liberce. Dodatečnou nominaci kouč oznámí při pondělním srazu týmu v Praze.

Partnerství se Staropramenem na dva kvalifikační cykly
Na nastávající dva kvalifikační cykly - tedy na boj o EURO 2020 a mistrovství světa 2022 - uzavřel český fotbal partnerství s pivovarem Staropramen. „Jsem rád, že jsme za spojení s tak silnou značkou. A stejně tak jsem rád, že jsme se trefili do soupeřů, kteří jsou pro našeho nového partnera zajímaví,“ připomněl šéf českého fotbalu Martin Malík při podpisu smlouvy, že právě v Anglii, Bulharsku a Černé Hoře je Staropramen českým pivním exportérem číslo jedna. „V posledních deseti letech se nám skutečně v zahraničí hodně daří. Jedničkou jsme i ve Švédsku, Chorvatsku či Maďarsku,“ doplnil ho generální ředitel smíchovského pivovaru Petr Kovařík a s úsměvem slíbil, že přes úspěchy na zahraničních trzích ani Malíkovi, ani reprezentačnímu trenérovi Šilhavému do řemesla mluvit nebudou. „Jsme tady hlavně od toho, abychom se postarali o pivní servis pro fanoušky.“

Ve dvacetičlenném výběru se vedle Ondřeje Kúdely, který nemá na kontě ani jeden reprezentační start, jako debutant objevuje Alex Král z pražské Slavie, jenž po přestupu do Edenu letí dál vzhůru.

„Už na podzim hrál v Teplicích velmi dobře, po přestupu do Slavie podává dál velmi kvalitní výkony, takže se prosadil rychle do sestavy, což tomuto kompletnímu hráči pomohlo i k nominaci do národního týmu," glosoval povolání Krále Šilhavý.

Menší herní vytížení nevadí

Trochu překvapilo, že trenér sáhl i po hráčích, kteří ve svých klubech nenastupují pravidelně, nebo hrají jen minimálně, ale Šilhavý má pro jejich nominaci logické zdůvodnění.

„Při minulých srazech to bylo v mnohém podobné, ale třeba Vydra podával v reprezentaci velmi dobré výkony. Proto jsem ho povolal i tentokrát a věřím, že bude pro naše mužstvo platný. S Janktem je to podobné, i když ten nastupuje za janovskou Sampdorii přece jen častěji," argumentoval reprezentační kouč.

Vaclík je v pořádku

Netajil přitom, že vítá návrat Marka Suchého, který si po zranění zase řekl o reprezentační dres. „Po zranění už je zase fit, takže jeho zkušenosti samozřejmě potřebujeme. Vždy dělal v reprezentaci i kapitána," pochvaluje si Šilhavý, který dostal dobré zprávy i ze Španělska.

Brankář Tomáš Vacík, který se zranil v první zápase Evropské ligy mezi svou Sevillou a pražskou Slavií, by měl být rovněž v pořádku a na sraz národního týmu dorazit. „Co já vím, tak pravděpodobně nastoupí už ve čtvrteční pohárové odvetě. Kdyby ale přece jen nemohl dorazit, povolám Ondřeje Koláře ze Slavie, který je ve velmi dobré formě," prozradil Šilhavý, že i pro tuto variantu má řešení.

PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiTomáš VaclíkFC Sevilla230
Tomáš KoubekRennes90
Jiří PavlenkaBrémy80
ObránciTheodor Gebre SelassieBrémy523
Vladimír CoufalSlavia Praha30
Pavel KadeřábekHoffenheim363
Ondřej KúdelaSlavia Praha00
Marek SuchýBasilej391
Tomáš KalasBristol182
Ondřej ČelůstkaAntalyaspor81
Filip NovákTrabzonspor191
ZáložníciJaromír ZmrhalSlavia Praha121
David PavelkaKasimpasa180
Bořek DočkalSparta Praha396
Tomáš SoučekSlavia Praha162
Alex KrálSlavia Praha00
Jakub JanktoSampdoria Janov172
Lukáš MasopustSlavia Praha10
Matěj VydraBurnley245
ÚtočníciPatrik SchickAS Řím145

Reklama

Související témata: