Hlavní obsah

Trest za rasismus. Bulhaři musí hrát kvalifikaci proti české reprezentaci bez diváků

Nyon
Aktualizováno

Pro českou fotbalovou reprezentaci by měla být cesta na EURO 2020 zase o něco snazší. Pokud by hrála v závěrečném kvalifikačním zápase 17. listopadu v Sofii proti Bulharům o všechno, nemusí se obávat pekelného prostředí, které jsou schopni tamní fanoušci soupeřům připravit. Za rasistické chování a ataky vůči anglickým hráčům v předchozím kvalifikačním duelu musí totiž bulharský národní tým sehrát příští utkání za zavřenými dveřmi bez diváků, píše na svém serveru BBC.

Foto: Carl Recine, Reuters

Bulharští fotbaloví fanoušci během zápasu s Anglií.

Článek

Disciplinární komise UEFA tak reagovala na nepřístojnosti, které se udály 15. října na stadionu Vasila Levského v utkání s Anglií. Už při něm mělo Bulharsko uzavřenou část stadionu kvůli předchozímu rasistickému chování a skandování fanoušků, v zápase s týmem Albionu však došlo k novým excesům. Rasistickému skandování, opičím skřekům adresovaným některým hráčům Albionu, nacistickým pozdravům, hajlování...

Střetnutí, v němž Anglie nakonec vyhrála 6:0, muselo být dokonce dvakrát přerušeno a v jednu chvíli hrozilo, že ho chorvatský sudí Bebek předčasně ukončí.

Foto: Carl Recine, Reuters

Bulharští fanoušci se během kvalifikační bitvy s Anglií zrovna nevytáhli. Duel byl kvůli rasistickým urážkám dvakrát přerušen.

Reprezentace Albionu už před cestou do Sofie pohrozila, že pokud by došlo k jakýmkoli rasistickým výlevům na adresu Sterlinga a spol., odejde ze hřiště, ale pohrůžku nakonec nenaplnila.

„Fotbalová rodina musí vést válku proti rasismu," reagoval na dění v kvalifikačním střetnutí mezi Bulharskem a Anglií první muž UEFA Aleksander Čeferin. Bulharské úřady dosud identifikovaly šestnáct osob podezřelých z rasistického jednání, přičemž dvanáct z nich bylo zatčeno.

Disciplinární komise UEFA proto konala. Bulharsko musí sehrát příští  domácí zápas bez diváků, tamní fotbalový svaz navíc zaplatí pokutu 75 tisíc eur za rasistické chování fanoušků a dalších deset tisíc za to, že narušovali anglickou národní hymnu.

Navíc dostala Bulharská fotbalová federace podmínku i na další zápas, který bude hrát její reprezentace doma. Pokud by došlo k novému provinění, bude následovat uzavření stadionu na další střetnutí.

Zápasem, v němž trest na Bulhary dopadne, je právě kvalifikační duel s českou reprezentací 17. listopadu.

Bezprostředně po utkání s Anglií byl z funkce nucen odstoupit šéf fotbalové federace Borislav Michajlov, tři dny poté rezignoval i trenér Krasimir Balakov. Ten na tiskové konferenci po zápase tvrdil, že žádné rasistické urážky od fanoušků neslyšel. Později se podle agentury Reuters za chování diváků anglickému týmu e-mailem omluvil.

Novým trenérem bulharské reprezentace je Georgi Dermendžiev, který naposledy vedl Levski Sofia. Ten v minulosti působil v Razgradu, se kterým v letech 2015 až 2017 získal tři tituly za sebou a v roce 2014 s Ludogorcem vybojoval první bulharské vítězství v základní skupině Ligy mistrů.

Premiéru na lavičce národního týmu si odbude 17. listopadu právě proti české reprezentaci.

Trest se týká i českých fanoušků

Příznivci národního týmu, kteří se do Sofie chystali, mají smůlu. „Česká reprezentace se všem fanouškům, kteří chtěli do Bulharska 17. listopadu vyrazit, upřímně omlouvá, ale rozhodnutí o trestu bylo plně v kompetenci disciplinární komise UEFA," poukazuje mluvčí národního týmu Petr Šedivý.

Vzhledem k čekání na rozhodnutí disciplinární komise přijímala FAČR pouze předběžné objednávky na vstupenky bez placení. Rezervace nyní budou stornovány. Asociace zároveň všem, kdo si lístky objednali, zašle informační e-mail.

Česká strana má podle pravidel UEFA nárok pouze na kvótu vstupenek pro zástupce svých partnerů a sponzorů.

Reklama

Související témata: