Hlavní obsah

Češi při losu skupin ME ve třetím koši. Komu se vyhnou?

Čeští fotbalisté byli při losu základních skupin mistrovství Evropy v příštím roce ve třetím ze čtyř šestičlenných výkonnostních košů. Definitivu jim dala v posledním hracím dnu kvalifikace výhra Walesu nad Maďarskem 2:0. Reprezentanti mají zároveň jistotu, že se vyhnou skupině B.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo české fotbalové reprezentace před utkáním s Kosovem.

Článek

Český celek skončil v tabulce deseti týmů postupujících z druhých míst ve skupinách na osmé příčce a jako poslední se dostal do třetího koše. Svěřencům trenéra Jaroslava Šilhavého hrozil po porážce 0:1 v závěru kvalifikace v Bulharsku pád do nejhoršího čtvrtého koše, pomohla jim ale výhra Řecka nad Finskem. Seveřané získali méně bodů než český tým stejně jako Wales.

Spolu s národním celkem byli ve třetím koši také obhájci trofeje Portugalci, Turecko, Dánsko, Rakousko a Švédsko. Žádného z těchto soupeřů reprezentanti nemohli při losu skupin dostat. Český tým má s ohledem na to jistotu, že nebude hrát ve skupině B, kde se představí Dánsko coby jeden z pořadatelů.

Koše EURO 2020

Rozdělení do košů pro los ME
1. koš:
Belgie, Itálie, Anglie, Německo, Španělsko, Ukrajina
2. koš:
Francie, Polsko, Chorvatsko, Švýcarsko, Nizozemsko, Rusko
3. koš:
Portugalsko, Turecko, Dánsko, Rakousko, Švédsko, Česko
4. koš:
Wales, Finsko, 4 vítězové play off Ligy národů

Kdy a kde se koná EURO 2020

Závěrečný turnaj se na počest 60. výročí evropských šampionátů poprvé uskuteční ve 12 zemích. Hrát se bude v Amsterdamu, Baku, Bilbau, Budapešti, Bukurešti, Dublinu, Glasgow, Kodani, Londýně, Mnichově, Petrohradu a Římě od 12. června do 12. července.

UEFA přizpůsobuje los účasti pořadatelských zemí a jednotlivé týmy jsou předem dosazeny do měst tak, aby mohly hrát doma. Skupina B tak je už před losem paradoxně ze tří čtvrtin zaplněná.

Pořadatelské země Rusko a Dánsko doplní Belgie, která jako jediná zbývá z prvního koše. Další čtyři celky budou hostit skupinu a zbývající tým Ukrajina nemůže hrát s Ruskem z politických důvodů.

Los EURO 2020

Los základních skupin Eura se uskutečnil v sobotu 30. listopadu v Bukurešti v 18 hodin. Los EURO 2020 v Bukurešti přisoudil České republice ostrovní skupinu D v Londýně a Glasgow, soupeři jí budou Anglie, Chorvatsko a jeden ze čtveřice Skotsko, Norsko, Srbsko či Izrael.

Poslední listopadový den sice v Rumunsku byl turnaj rozlosován, ale je dost dobře možné, že se bude losovat znovu. To proto, že teprve 31. března 2020 bude jasno o posledních čtyř účastnících evropského šampionátu, kteří postoupí z play off Ligy národů. A v závěrečném kvartetu, jež doplní dvacet dosud známých finalistů, mohou být týmy, na které je třeba pamatovat a podmínky spojené s jejich účastí ex post splnit.

Základní skupiny EURO 2020

Základní skupiny ME
Skupina A (Řím, Baku):
Itálie
Skupina B (Petrohrad, Kodaň):
Belgie, Rusko, Dánsko
Skupina C (Amsterdam, Bukurešť):
Nizozemsko
Skupina D (Londýn, Glasgow):
Anglie
Skupina E (Bilbao, Dublin):
Španělsko
Skupina F (Mnichov, Budapešť):
Německo

Play off Ligy národů

Po kvalifikaci je známo 20 z 24 účastníků Eura, zbylá čtyři místa zaujmou čtyři vítězové šestnáctičlenného play off Ligy národů.

Play off Ligy národů
A: Island, Bulharsko/Izrael/Maďarsko/Rumunsko
B: Bosna a Hercegovina, Slovensko, Irsko, Severní Irsko
C: Skotsko, Norsko, Srbsko, Bulharsko/Izrael/Maďarsko/Rumunsko
D: Gruzie, Severní Makedonie, Kosovo, Bělorusko

Češi na EURO 2020

Národní tým čeká po losu spousta organizačních záležitostí včetně jarního plánu přípravy.

"Jsem za postup strašně rád. Celý tým ukázal v klíčovém utkání s Kosovem obrovskou sílu. Co změnil po svém příchodu trenér Šilhavý? Jednou ze zásadních věcí byla změna celkové atmosféry v kabině. Budeme se snažit vytvořit celému týmu takové podmínky, aby i na šampionátu dělal českým fanouškům radost," slibuje Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR.

"O samotném turnaji jsem ještě tolik nepřemýšlel. Někteří hráči se každopádně uzdraví. Teď nám chyběli Schick, Suchý, Dočkal... Pak opravdu budeme ještě silnější a na samotném šampionátu konkurenceschopní," věří trenér Jaroslav Šilhavý.

Reklama