Hlavní obsah

Itinerář fotbalistů před EURO: Soustředění v Itálii, příprava se squadrou a Rakouskem, základna v Edinburghu

Praha
Aktualizováno

Nejdřív 4. června Itálie, po ní 7. června Rakousko, to jsou soupeři, kteří příští rok prověří, jak je česká fotbalová reprezentace připravena na EURO 2020 a s jakými ambicemi bude na Ostrovy odjíždět. „Půjde o typologicky podobné protivníky, kteří nás v základní skupině čekají,“ pochvaluje si kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý testy, jež na jeho tým čekají nejprve na Apeninském poloostrově se squadrou, poté doma s Rakouskem.

Tady bude bydlet česká fotbalová reprezentace během mistrovství EvropyVideo: Sport.cz

 
Článek

Postavení české fotbalové reprezentace se ve fotbalové Evropě po úspěšně zvládnuté kvalifikaci změnilo, takže není zase až tak obtížné hledat a domlouvat přípravná utkání.

„Domácí střetnutí s Brazílií k tomu pomohlo, kvalifikační výhra nad Anglií samozřejmě také. Už nemusíme chodit a shánět soupeře, protože o náš národní tým je zájem," kvituje první muž českého fotbalu Martin Malík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace Jakub Jankto, Zdeněk Ondrášek, Alex Král, Lukáš Masopust a Jan Bořil oslavují gól během duelu s Kosovem.

„Trenér si proto mohl vybírat. Vždyť o přípravu s námi měli zájem i Španělé," prozradil, že kuloární jednání byla rychlá a relativně snadná.

Ke střetnutí s Itálií nastoupí česká reprezentace během přípravného kempu, který absolvuje od 31. května do 6. června právě v Itálii.

„Lokalitu zatím vybranou nemáme, ale nejraději bychom někam do alpského podhůří.  A samozřejmě v optimální vzdálenosti od města, kde budeme hrát s italskou reprezentací přípravu, abychom nemuseli dlouho cestovat a trávit zbytečně mnoho času v autobuse," nastiňuje plány reprezentační manažer Libor Sionko s tím, že oním optimem je maximálně hodina jízdy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Jakub Jankto střílí gól v utkání kvalifikace proti Černé Hoře.

Stejnou zásadou se řídil, když se vydal na Ostrovy hledat místo, kde během evropského šampionátu rozbije národní tým svůj tábor. Volba nakonec padla na skotský Edinburgh a hotel Courtyard Edinburgh West kousek od tamního sportovního střediska Oriam.

„Do Glasgowa, kde bude hrát první dva zápasy skupiny, je to po dálnici hodina jízdy. I tak ale samozřejmě pojedeme den předem, abychom si na stadionu zatrénovali před utkáním, ubytovali se v transferovém hotelu a po utkání se vrátili do Edinburghu," poodhalil chystaný itinerář Sionko, který  během aktivní hráčské kariéry ve Skotsku působil, což představuje devizu k nezaplacení.

„Logisticky je příprava itineráře hodně náročná, ale UEFA tentokrát účastníkům šampionátu  pomohla. Pro každou lokalitu vytipovala a předem vybrala tři hotely i s tréninkovými centry, takže naše práce byla snazší."

„Místo ale Sionko vybral perfektně. Pár minut od tréninkového centra, klidné místo, všechno budeme mít u nosu," chválil trenér Šilhavý po obhlídce lokality reprezentačního manažera.

Ve sportovním centru, jež je součástí univerzitního kampusu, jsou samozřejmě k dispozici tréninková hřiště, z nichž jedno je s umělým povrchem, rehabilitace, fitness, veškeré vymoženosti pro dokonalou přípravu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Radim Řezník mezi Severními Iry, vlevo Craig Cathcart, vpravo Jonny Evans.

„Prostě ideální varianta," je nadmíru spokojený trenér Šilhavý a vůbec mu nevadí, že nevyšla zamýšlená varianta s Glasgowem a tréninkovým zázemím místních Rangers.

„Tu si dopředu zarezervovala skotská reprezentace, která měla jako domácí tým pochopitelně přednost," vysvětlil Sionko, že Skotsko sice musí absolvovat a úspěšně zvládnout play off Ligy národů, aby na šampionátu hrálo, ale v tomto směru si mohlo vybírat jako první.

Fotbalová reprezentace se před EURO sejde 30. května, den poté odletí na soustředění do Itálie, po návratu sehraje doma 7. června přípravný zápas s Rakouskem, 10. června pak odletí na Ostrovy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Zdeněk Ondrášek oslavuje vítězný gól proti Anglii.

„Přesně pět dnů před prvním zápasem, jak ukládá reglement," dodává Sionko.

V základní skupině evropského šampionátu čeká na český národní tým nejprve 15. června v Glasgowě soupeř, který se stane vítězem play off Ligy národů divize C, poté 19. června v Glasgowě Chorvatsko a nakonec 23. června v londýnském Wembley domácí Anglie.

Reklama

Související témata: