Hlavní obsah

Stáhněte jim konečně kilty! Šilhavý navzdory černé sérii Skoty vítá

zp, dosSport.cz

Nemůžou se jim dostat pod sukně. Pardon, pod kilty... Skotsko se stalo osudovým soupeřem fotbalové reprezentace. Prohrálo jediný z posledních šesti vzájemných duelů a Čechy teď dokonce třikrát za sebou porazilo. A právě mužstvo, které národní tým zatím marně stíhá ve skupině B2 Ligy národů, bude pro Šilhavého partu prvním soupeřem ve skupině na odloženém mistrovství Evropy. Ke všemu na jeho domácí skotské půdě.

Výsledek baráže mě překvapil, ale aspoň se můžeme Skotům pomstít, říká Jakub JanktoVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Skotsko se stalo tento rok českým osudem. A bude jím dál, protože po dvou duelech v Lize národů, v nichž měl tým z Ostrovů navrch jak v Olomouci proti narychlo poskládané rezervní české reprezentační garnituře, tak i v odvetném duelu v Glasgow, bude prvním soupeřem Šilhavého výběru v základní skupině evropského šampionátu v příštím roce.

A zase doma v Hampden Parku.

V první místo ve skupině hodně věříme, ale nemáme to ve svých rukou, říká trenér Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, FAČR

Cesta Skotů na EURO byla přitom hodně svízelná a těžká. Ze třetí divize Ligy národů se dostali do dodatečné baráže společně s Izraelem, Norskem a Srbskem, přičemž postoupit mohlo jen jedno mužstvo.

„Tahle čtveřice byla strašně moc vyrovnaná, postoupit mohl kdokoli. Sledovali jsme zápas Skotů s Izraelem, který nakonec rozhodly až penalty. Hrana mezi úspěchem a neúspěchem tak byla strašně tenká," připomíná trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý, že ze zmiňovaného kvarteta si mohlo účast ve skupině tvořené domácí Anglií, Chorvatskem a jeho týmem vybojovat každé z mužstev.

Ať se hraje s fanoušky

„Kvitujeme, že jsou to právě Skotové. Budou hrát doma, účast na šampionátu pro ně představuje velkou prestiž, podporovat je budou fanoušci z celé jejich země, ať již budou moci být na stadionu či nikoli. Těšíme se na zápas s nimi."

Vladimír Darida si užívá návrat do Plzně. Jsem tady jako doma, vždycky se sem těším

Sport.cz, FAČR

Hráči jsou s koučem zajedno. Navzdory nepříznivé sérii si odmítají připustit, že by Skotsko pro ně mělo být mindrákem.

„Bylo by fajn, kdyby už na první utkání ve skupině mohli přijít lidi. Pak by se hrál určitě krásný zápas," přeje si Vladimír Darida.

„Pokud jde o soupeře do naší skupiny, já věřil spíš Srbům. Mají velice dobré hráče, individuálně silné na balonu. Výsledek mě překvapil, ale aspoň se můžeme pomstít Skotům za Ligu národů. V Olomouci ani u nich jsem nehrál, snad to vyjde na EURO," přidává se Jakub Jankto.

Skotsko ve finále baráže vyřadilo Srby po penaltách. Až na šampionátu se uvidí, zda je pro český tým přijatelnou variantou...

Reklama