Hlavní obsah

Tohle nenabídne ani okresní přebor. Nejen Italové se divili

Řím

Ani v soutěžích okresní úrovně tohle asi neuvidíte. Ofsajd signalizovaný ihned po rohovém kopu, taková situace se přihodila v otevíracím zápase fotbalového ME mezi Italy a Turky v Římě. Domácí hráči údivem spínali ruce. Někteří odborníci byli natolik zaskočeni, že složitě dumali, cože to vlastně asistent rozhodčího Hessel Steegstra odmával. Ale zjevně to byl ofsajd, ač při kopu z rohu v něm nemůže být hráč, který jako první převezme míč přímo po jeho provedení. Právě to v onu chvíli na hřišti nastalo...

Foto: Mike Hewitt, Reuters

Italský kapitán Giorgio Chiellini a rozdhočí Danny Makkelie.

Článek

Epizodka se odehrála krátce po pauze ještě za stavu 0:0, tedy nedlouho po jiné situaci, která vyvolala diskuse. Přinejmenším sporná byla v závěru první půle ruka bránícího Turka Zekiho Celika v pokutovém zemí po centru Leonarda Spinazzoly. Pokutový kop se k údivu mnohých nekopal.

Ale zpět k rohovému kopu. Situace by také teoreticky mohla být klasifikována jako neoprávněné opuštění hrací plochy. Nicméně mj. při kopu z rohu je povoleno, aby hráč s ohledem na možnosti jeho provedení čarami vymezený prostor opustil.

V poslední době při vzmáhajícím se taktickém rozehrání rohového kopu byla mnohdy tolerována i přítomnost dvou hráčů jednoho týmu u praporku mimo hrací plochu. Je sice možné, že sudí dostali před ME striktní pokyn, aby tato tolerance přestala platit, nicméně v tom případě by signalizace asistenta musela vypadat jinak. Stejně jako v případě, že by vyhodnotil jako špatné umístění míče u rohového praporku při rozehrání.

Kromě toho všeho neoprávněné opuštění hrací plochy je též spojeno s taxativním udělením žluté karty. A k tomu sudí v tomto případě nepřikročil.

Hlavní arbitr Danny Makkelie po signalizaci asistenta jen hvizdem přerušil hru. Italský kapitán Giorgio Chiellini se sice pokoušel diskutovat, Domenico Berardi, který byl s rozehrávajícím Lorenzem Insignem u rohového praporku, lomil rukama, ale nebylo to nic platné. Záhy se hrálo dál.

Italové vyhráli 3:0.

Co říkají pravidla fotbalu
V ofsajdu nemůže být hráč, který jako první převezme míč přímo po provedení kopu z rohu.
Hráč (jde výslovně o jednotné číslo) může opustit úmyslně hrací plochu mj. k provedení kopu z rohu.

Reklama

Související témata: