Hlavní obsah

Kodaň oněměla strachem. Lékaři bojovali o Eriksenův život, jeho stav je stabilizovaný

Aktualizováno

Jsou chvíle, kdy jde sportovní zápolení stranou. Okamžik strachu a hrůzy přišel hned v druhý den šampionátu. Zápas skupiny B mezi Dánskem a Finskem na fotbalovém EURO byl přerušen. Těsně před koncem prvního poločasu zkolaboval dánský záložník Christian Eriksen a lékaři bojovali o jeho život. Podle posledních zpráv už je při vědomí a reaguje na okolí. Po poradě s oběma týmy bylo rozhodnuto, že zápas bude restartován. Po hodině a tři čtvrtě dlouhé přestávce se začalo zase hrát.

Foto: Jonathan Nackstrand, Reuters

Dánští fotbalisté byli po zranění Eriksena v šoku

Článek
Fotogalerie

Kodaňský Parken stadion zachvátil strach a obavy. Rozbrečeli se někteří hráči i fanoušci v hledišti.

Zápas fotbalového mistrovství Evropy mezi domácím Dánskem a Finskem byl za bezbrankového stavu nedlouho před přestávkou přerušen kvůli kolapsu domácího záložníka Christiana Eriksena.

Devětadvacetiletý hráč se chystal přebírat míč po autovém vhazování, když najednou bez cizího zásahu bezvládně padl k zemi. Fotbalisté okamžitě přivolali týmové zdravotníky, kteří hned povolali příslušníky záchranné služby.

Lékaři přímo na hřišti museli bojovat o Eriksenův život. Museli nasadit také defibrilátor. Po zhruba 10 minutách hrůzy, během nichž kapitán Kjaer a brankář Schmeichel přímo na ploše utěšovali Eriksenovu partnerku Sabrinu, svitla naděje. Finové zamířili do kabin, po nich zdravotníci odvezli Eriksena na nosítkách z trávníku do kabiny.

"Ležel na boku, dýchal a měl puls. Najednou se ale situace změnila a my jsme začali s masáží srdce," citovala agentura SID lékaře dánského týmu Martina Boesena. "Dokázali jsme ho dostat zpátky. Pomoc přišla rychle a koordinovaně, díky tomu znamenala záchranu života," dodal. V zázemí stadionu se povedlo Eriksena stabilizovat a byl převezen do blízké nemocnice. UEFA potvrdila, že resuscitace dopadla úspěšně.

"Naštěstí byl už při vědomí, když opouštěl stadion," potvrdil rozhlasové stanici DR i dánský svazový šéf Peter Möller. Po převozu do nemocnice se s Eriksenem ještě před znovuzahájením duelu spojili i spoluhráči. "Byli jsme v kontaktu a hráči s Christianem hovořili. To je dobrá zpráva. Daří se mu dobře a hráči hrají za Christiana. Bylo pro ně důležité vědět, že je na tom dobře," uvedl Möller.

Mezitím byla svolána krizová schůzka obou týmů, na níž se jednalo, zda bude duel pokračovat. Dohodlo se, že zápas bude restartován ve 20:30. Finští fanoušci na stadionu zatím skandovali „Christian", dánští odpovídali „Eriksen"...

Po hodině a tři čtvrtě dlouhé přestávce se začalo zase hrát od 43. minuty, v níž byl duel přerušen.

Eriksenovi na sociálních sítích vyjádřily podporu jeho bývalé kluby Ajax a Tottenham, ale také Manchester United, Liverpool, Barcelona, Real Madrid, americká reprezentace, současní či bývalí fotbalisté Jakub Podaný, Cesc Fábregas, Daniel Pudil nebo trenér David Holoubek.

"Takovéhle momenty dávají všechno v životě do souvislostí. Přeji Christianovi plné a rychlé uzdravení a modlím se, aby jeho rodina měla sílu a víru. V těchto časech je jednota fotbalové rodiny velmi silná a on a jeho rodina s sebou nesou přání a modlitby všech. Slyšel jsem, jak fanoušci obou týmů skandují jeho jméno. Fotbal je krásný a Christian ho hraje skvěle," uvedl šéf UEFA Aleksander Čeferin.

Reklama

Související témata: