Hlavní obsah

Ronaldovo počínání s lahvemi sponzora EURO má dohru, akcie firmy se propadly o miliardy

Budapešť/Praha

Nenápadné gesto hvězdného fotbalisty Cristiana Ronalda má nemalé následky. Šestatřicetiletý záložník v pondělí před vstupem Portugalska na EURO usedl před novináře a ze stolu odstranil dvě lahve nápojové společnosti Coca-Cola, jednoho ze sponzorů evropského šampionátu. „Pijte vodu,“ pronesl před kamerami a jeho vzkaz následně obletěl svět. Akcie firmy se poté propadly o 1,6 %, což v přepočtu znamená, že cena firmy klesla o přibližně 4 miliardy dolarů (asi 84 miliard korun). Něco podobného pak ve středu předvedl také francouzský záložník Paul Pogba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Se sponzorem fotbalového šampionátu se Ronaldo vůbec nemazal, akcie firmy se pak propadly o miliardyVideo: sntv

 
Článek

Ronaldo je zastáncem zdravého životního stylu. Na tiskové konferenci dal jasně najevo, co si o produktech nejhodnotnější nápojové společnosti světa myslí. Dvě lahve coly, které na jeho místo umístili pořadatelé, bez skrupulí schoval pod stůl.

Poté fotbalista pozvedl lahev vody a portugalsky zvolal: „Agua!" Je tak jasné, jakou variantu by podle fotbalisty lidé měli zvolit.

Pondělní pád akcií firmy Coca-Cola poté, co Ronaldo udělal na tiskové konferenci své gesto. Zdroj: www.marketwatch.com

Téměř okamžitě poté došlo na trhu k poklesu ceny akcií Coca-Coly z 56,10 amerických dolarů na 55,22. Což v konečném důsledku znamená pokles hodnoty celé společnosti o zmiňované miliardy.

Na celou záležitost veřejně zareagoval i sponzor turnaje. „Každý má právo vybrat si své preferované pití. Každý má jiné chutě a potřeby," vydali prohlášení zástupci společnosti.

Pro takovou globální značku ale není nic horšího než špatná reklama od celosvětové ikony. Ronalda na Instagramu sleduje téměř 300 milionů fanoušků (Což je mimochodem nejvíc ze všech).

Ronalda navíc veřejně podpořila další sportovní superstar Tom Brady, stejně jako americká Liga proti obezitě.

A kontroverze se nevyhnula ani další hvězdě a dalšímu sponzorovi turnaje. Stejné gesto ve středu učinil také francouzský fotbalista Paul Pogba.

Ten na tiskovce po vítězném utkání proti Německu jako praktikující muslim na stole nesnesl pro změnu nápoj pivní společnosti Heineken.

Reklama