Hlavní obsah

Perišič nás nechal naživu, píší v Chorvatsku po plichtě s Českem

Praha

Dva zápasy a jediný bod na kontě. Chorvatsku se nepodařilo zlomit Čechy a vicemistři světa se po remíze 1:1 dostali na fotbalovém mistrovství Evropy do svízelné situace. Jakákoliv ztráta v závěrečném duelu proti Skotům by měla pro partu trenéra Daliče smrtící následky, což shodně připomínají tamní média.

Foto: Petr David Josek, Reuters

Chorvat Ivan Perišič střílí proti české reprezentaci vyrovnávací gól.

Článek

„Perišič nechal svojí bombou Chorvatsko naživu, ale teď musíme porazit Skoty," hlásí deník Sportske novosti. „Chorvatsko stále drží svůj osud ve svých rukou. Poprvé na turnaji skórovalo a hrálo slušně, ačkoli je daleko od standardů, na které jsme byli zvyklí," uvádí dále.

Ke zlepšení nabádá i server deníku 24sata. „Ivan je zachráncem Chorvatska, ale v úterý bude muset každý udělat na hřišti v Hampden Parku mnohem víc," zmiňuje. „Bod nás nechává ve hře o postup, ale trenér Dalič musí najít způsob, jak mužstvo probudit, nejpozději v úterý v rozhodujícím utkání se Skoty. Zatněte zuby a hrajte jako jeden muž, jako Perišič!" uvádí mimo jiné.

Foto: Petr David Josek, Reuters

Český útočník Patrik Schick po faulu od Chorvata Dejana Lovrena.

Parta kouče Jaroslava Šilhavého byla v první půli aktivnější, častěji držela míč, měla více střel. Chorvaté naopak působili na trávníku mdlým dojmem. „Češi vstoupili do utkání dominantněji. Prvních pět až deset minut se zdálo, že oni jsou Chorvatsko. Sršeli větší energií a sebevědomějším přístupem. A Schick překonal Livakoviče i s tampony v nose," všímá si list Sportske novosti.

Chorvatům pomohla střídání. Po pauze vyběhli na trávník Petkovič, Ivanušec i Vlašič. Brzké vyrovnání z kopačky Perišiče jim nalilo krev do žil. „Vlašič s Petkovičem mohli při troše štěstí zařídit týmu všechny tři body. Ale remíza se zdá být nejspravedlivějším výsledkem," tvrdí deník Slobodna Dalmacia.

„Nakonec už ani jedna strana neriskovala, Češi mohou být prakticky klidní, téměř jistě jdou dále," píše Sportske novosti.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Brankář české reprezentace Tomáš Vaclík inkasuje po střele Chorvata Ivana Perišiče (vlevo).

Chorvaté remizovali s českým národním týmem na vrcholném turnaji podruhé v řadě. Na EURO 2016 skončil napínavý duel 2:2, jenže tenkrát v posledních patnácti minutách přišli proti Vrbovým svěřencům o dvougólový náskok. „Na francouzském šampionátu ale hrálo Chorvatsko proti Čechům mnohem lepší fotbal," připomíná Sportske novosti.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata: