Hlavní obsah

Ohromná vlna nenávisti! Angličtí fotbalisté čelí lavině rasistických urážek

Londýn/Praha

Žhavé téma opět budí vášně. Šokující průzkum deníku The Guardian odhalil, že angličtí fotbalisté čelili v dosavadním průběhu evropského šampionátu více než dvěma tisícům urážlivých a rasistických komentářů na sociálních sítích. Hlavním terčem urážek se stal trenér národního týmu Gareth Southgate, kapitán Harry Kane a útočník Raheem Sterling.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Harry Kane se spoluhráčem Raheemem Sterlingem jsou terčem urážek na sociálních sítích

Článek

Southgateův výběr čeká v úterý osmifinálový zápas na EURO proti Německu. Za sebou má dvě výhry 1:0 proti Chorvatsku a Česku ve skupině a bezbrankovou remízu se Skotskem. Během těchto zápasů bylo zanalyzováno více než dva tisíce urážlivých komentářů na sociálních sítích namířených právě proti anglickému týmu.

Deník The Guardian mezi zanalyzovanými příspěvky objevil téměř padesátku explicitně rasistických urážek, zahrnujících například i opičí smajlíky na adresu černošských hráčů. Další téměř šedesátka komentářů napadala hráče za jejich poklekávání před zápasy na podporu hnutí BLM.

Nejvíce to na sociálních sítích schytával trenér Gareth Southgate, na kterého mířilo kolem 700 nenávistných zpráv. V závěsu za ním byl kapitán Harry Kane, kterému fanoušci mimo jiné vyčítali, že neumí trefit branku.

Foto: Neil Hall, Reuters

Klečící hráči Anglie před zápasem na EURO

Sanjay Bhandari, předseda organizace Kick It Out a pracovní skupiny Football Online Hate, v reakci na tato zjištění uvedl: "Fotbalová nenávist na internetu se projevuje zejména na hráčích. Výsledky tohoto výzkumu jsou smutné, protože jsou tak chmurně předvídatelné."

„Urážky a diskriminace zaměřené proti menšinám a jejich příznivcům se na sociálních sítích stávají bohužel normálem," dodal s tím, že každou vteřinu, každý den se nějaký projev nenávisti na sítích objeví.

V dubnu angličtí fotbalisté a britské mediální organizace právě kvůli tomuto problému bojkotovali sociální sítě. Snaha proti tomuto „trendu" urážek bojovat bojkotem však nevyšla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články