Hlavní obsah

V Kodani mi bylo fajn! Bývalý sparťan o životě v Dánsku a čtvrtfinálové bitvě v Baku

Robert NeumannPrávo

K Dánsku má vřelý vztah. Bavil ho fotbal i tamní životní styl. V letech 2008-2011 válel bývalý fotbalový reprezentant Zdeněk Pospěch za FC Kodaň, se kterou dobyl tři mistrovské tituly. V rozhovoru pro Právo se někdejší obránce pražský Sparty k tomuto období vrací, přidává také svůj pohled na sobotní čtvrtfinále Eura mezi českým týmem a Dány.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý obránce FC Kodaň a české reprezentace Zdeněk Pospěch se raduje z branky do lotyšské sítě v přípravém utkání národního týmu.

Článek

Tipnete si, jak zápas v Baku dopadne?

Myslím, že bude hodně vyrovnaný, oba týmy vyznávají kolektivní pojetí. Snad jen, Dánové budou možná trošku odvážnější.

Proč myslíte?

Museli se vypořádat s těžkým momentem v prvním zápase s Finskem, kdy útočníka Eriksena postihla zástava srdce. Strašný okamžik, pro jeho kamarády o to smutnější. Dokázali se ale oklepat, v závěrečném zápase ve skupině zachránili postup, v osmifinále dali čtyři góly Walesu. Vezou se na vlně euforie, emocionálního vzepětí. Tohle je pro ně obrovský doping.

Může tento faktor rozhodnout?

Může, nicméně české mužstvo táhne také za jeden provaz. Podle mě bude o obou týmů zásadní defenzíva. Kluci budou čekat na brejk, na standardku.

Dánský kouč Hjulmand prohlásil, že Nizozemci by byli pro jeho celek schůdnějším soupeřem. Souhlasíte?

„Pro Dány ano. Češi mají taktiku přímo uzpůsobenu tomu, na co mají. Tedy důslednou, solidní obranu. A pak z rychlého kontru udeřit.

Naopak, bude Čechům sedět dánský styl?

S Dány bývají zápasy komplikované, vyrovnané. Může rozhodnout cokoli. Spíš si myslím, že utkání půjde do prodloužení. Žádné ofenzívní manévry, ani gólovou přestřelku nečekám. Samozřejmě, může nastat moment, kdy jeden z týmů udělá chybu, padne rychlý gól a potom se utkání zvrhne v totální fotbal.

Experti i fanoušci mluví o druhém dánském dynamitu. Ten první se zrodil na ME 1992, na které se dánský tým, jež na poslední chvíli nahradil Jugoslávii, sjel z dovolených po celém světě a šampionát vyhrál.

Dánové se po dramatické události úžasně semkli. Natolik, že šampionát můžou klidně vyhrát. Ale pozor, já bych ale vůbec nepodceňoval naše kluky. Pod trenérem Šilhavým hrají velmi zodpovědně.

Dánsko znáte dobře z angažmá v Kodani. Když se za ním ohlédnete, na co, mimo hřiště, nejvíc vzpomínáte?

Na životní styl, který Dánové vyznávají. Mají silný vztah k přírodě, jsou mi tím neskutečně sympatičtí. A celkově uvolněnější než my. Bylo mi v Kodani fajn. Prostředí, kde jsem bydlel, mi sedělo, bylo krásné. Malá vesnička, blízko les.

Jezdil jste na tréninky na kole, což je v Dánsku rozšířený dopravní prostředek?

Moje vesnička byla od stadionu i tréninkového centra poměrně vzdálená. Aspoň na dojezd na kole určitě.(směje se) Ale spousta spoluhráčů na kole na tréninky jezdila. Ještě se vrátím ke klubu. Když jsem z Kodaně odcházel, poznal jsem, že mě fanoušci měli rádi. Kodaň pro mě byla skvělým angažmá, byť zpočátku se mi nedařilo. Pak se ale všechno rozjelo.

Reklama